ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία σε φορολογικό και ασφαλιστικό - Αποκλίσεις στα κόκκινα δάνεια

Συμφωνία σε φορολογικό και ασφαλιστικό - Αποκλίσεις στα κόκκινα δάνεια

Kατά την πρωινή κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Σε σχέση με την αξιολόγηση όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν ταυτόχρονα στις αρχές Απριλίου. Όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, η αξιολόγηση θα πάει καλά και μάλιστα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλαδή θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Η εκτίμηση είναι, επίσης, ότι το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της και ότι η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι πλέον σαφής.

Σχετικά με το φορολογικό, το αφορολόγητο θα κλείσει στις 9.000 περίπου και όχι στις 7.000 όπως φέρονται να έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Το ζήτημα του χρέους θα κλείσει και αυτό μαζί με την αξιολόγηση στο τέλος Απριλίου.

Σε σχέση με το προσφυγικό αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους για τον συντονισμό και την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Δεν αποκλείεται οι επαφές να γίνουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με την συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην κατεύθυνση αυτή θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διοικητικό μέρος, αλλά και προσλήψεις οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων. Όπως προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, απαιτείται περίπου προσωπικό 4.000 ατόμων, εκ των οποίων οι περίπου 3.000 θα είναι από την Ε.Ε. ενώ τουλάχιστον 1.000 θα πρέπει να προσληφθούν από τις ελληνικές αρχές.

Σχετικά με το ζήτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αποπομπής του από την κυβέρνηση ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου για την εκτόνωση της έντασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ