ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Συζητείται η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά

Τηλεοπτικές άδειες: Συζητείται η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από το πρωί η πρόταση της ΝΔ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές του ευθύνες στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016 και το λεγόμενο «Καλογρίτσας gate».

Θεωρείται βέβαιο, ότι η Βουλή θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν τέλεση δύο αδικημάτων:

  • του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και
  • του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Το κλίμα προμηνύεται εκρηκτικό με τον τόνο στον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παρέμβει για να στηρίξει το άλλοτε στενό συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δραπετεύσει από τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, στήνοντας Προανακριτική Επιτροπή και ειδικά δικαστήρια.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του εγκαλούμενου Νίκου Παππά, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται ναζητήσει να παραπεμφθεί απευθείας στην τακτική Δικαιοσύνη και να απολογηθεί στον φυσικό του δικαστή.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική μυστική ψηφοφορία που προκαλεί εδώ και ημέρες εντάσεις.

Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Διάσκεψη των Προέδρων επέκρινε την πλειοψηφία ότι θέλει επιστολική ψήφο, παραβιάζοντας τη μυστικότητα.

Για καταχρηστική απόφαση έκανε λόγο στην Ολομέλεια ο Γιάννης Ραγκούσης με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να διαφωνούν με το ενδεχόμενο να επικρατήσει επιστολική ψήφος.

Πληροφορίες ωστόσο, από υψηλόβαθμες πηγές της Βουλής επεσήμαναν ότι η ψηφοφορία θα γίνει όπως και στην περίπτωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με κάλπη. Οι βουλευτές θα εισέρχονται ανά ομάδες στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσουν.

«Προσβλητική» χαρακτήρισε την αναφορά του Γιάννη Ραγκούση περί παραβίασης της μυστικότητας, από την στιγμή που -όπως είπε-οι φάκελοι είναι κλειστοί, ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ που ανέφερε πάντως, ότι η επιστολική ψήφος προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον ΚτΒ που έχει τροποποιηθεί λόγω της πανδημίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μία ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτή τη φορά τον έλεγχο του Τύπου», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα. «Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν επιρρεπή σε τρία “θανάσιμα αμαρτήματα”: Στην ανάπτυξη ανάρμοστων σχέσεων υπουργών με οικονομικούς παράγοντες, στο σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ με τη στήριξη αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στην προσπάθεια χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με την επιλογή “ημέτερων” δικαστικών λειτουργών», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Επί της ουσίας της συζήτησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για συκοφαντία κατά του Νίκου Παππά.

«Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποδράσει, να αλλάξει την ατζέντα και να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση. Μέσω της στρατηγικής της έντασης ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αποδράσει από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε», είπε.

«Υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ και ζήτησε σύσσωμη η Βουλή να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει ναι ώστε να έρθουν όλα στο φως.

«Να δώσουμε τέλος στην προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και να προασπίσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας», είπε.

«Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να υποστηρίζει ότι η πρόταση θέλει να αλλάξει την ατζέντα και να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ τάσσεται η Ελληνική Λύση, ενώ τo ΜέΡΑ 25 αναμένεται να απέχει κι από αυτή την Προανακριτική Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ