ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας υιοθέτησε «γραμμή Παπανδρέου» για την Προανακριτική

Ο Τσίπρας υιοθέτησε «γραμμή Παπανδρέου» για την Προανακριτική
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Δεν χρωστάω σε κανέναν». Αυτή η φράση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να συνοψίσει την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την Προανακριτική για τον Νίκο Παππά. Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τη (δοκιμασμένη άλλωστε) γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου από το παρελθόν. 

Χωρίς να μπει στις λεπτομέρειες της υπόθεσης Καλογρίτσα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για:

-προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης λόγω του αδιεξόδου στην οποίο έχει περιέλθει στη διαχείριση της πανδημίας,

-εκδικητική κίνηση απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης,

-προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής,

-εξόφληση πολιτικών γραμματίων από τη ΝΔ στην Διαπλοκή και την ολιγαρχία των ΜΜΕ.

Είναι επίσης σημαντικό ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε πλήρη κάλυψη στον Νίκο Παππά.

Αντιπερισπασμός

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Με εβδομήντα νεκρούς τη μέρα, με το φόβο να σκιάζει την κοινωνία, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, εσείς το μόνο που σκέπτεστε είναι πως θα στήσετε ποινικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους;»

Προσέθεσε ότι:

«Αντί να σκύψετε με προσοχή και ευθύνη πάνω από τα προβλήματα που η κρίση δημιουργεί και η πολιτική σας πολλαπλασιάζει εσείς επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη σε πλυντήρια της πολιτικής σας και εργαλεία σπίλωσης και δίωξης των πολιτικών σας αντιπάλων;»

Απόσταση από την πραγματικότητα

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι:

«Ομολογώ ότι έχω μείνει έκπληκτος από την απόσταση που σας χωρίζει από την πραγματικότητα. Αυτό το χάος ανάμεσα στην αντίληψή σας για την πραγματικότητα και την ίδια την πραγματικότητα, ομολογώ ότι δε μπορούσα να το φανταστώ. […]

«Ε αυτό που διαπιστώνω και διαπιστώνει με οδύνη και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και αυτοί που ήλπισαν σε εσάς και σας ψήφισαν, είναι ότι το πρόβλημά σας είναι δομικό. Γιατί το πρόβλημά σας είναι ότι βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας. Ότι ζείτε και λειτουργείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ότι έχετε παντελή έλλειψη συναίσθησης για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα που σας εμπιστεύτηκε τις τύχες της. Ότι ζείτε σε άλλο κόσμο.»

Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι:

«Η απόπειρά σας να ποινικοποιήσετε τη πολιτική αντιπαράθεση. Να στήσετε εκδικητικά δικαστήρια για τους πολιτικούς σας αντιπάλους, κανονικά θα έπρεπε να μην αποτελούν φυσιολογικές επιλογές ούτε σε περίοδο κανονικότητας. Θα έπρεπε να είχατε και ως παράταξη και ως οικογένεια βγάλει τα συμπεράσματά σας, από τον τρόπο που επιχειρήσατε να σπιλώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους στο παρελθόν. Και πως αυτό σας γύρισε μπούμερανγκ.

Πρόσθεσε ότι:

«Δηλαδή σοβαρά τώρα; Η απάντησή σας στο δράμα των νοσοκομείων και στην παρέλαση των νεκρών είναι η δίωξη του Νίκου Παππά, γιατί μετά από δεκαετίες βάλαμε επιτέλους τάξη στην τηλεοπτική ασυδοσία; Την ώρα που εσείς έχετε δώσει γη και ύδωρ και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικό χρήμα με τις λίστες Πέτσα σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης για να σας λιβανίζουν ;

Εμείς πόσες προανακριτικές επιτροπές να προκαλέσουμε μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση; Δε θα ξέρουμε από που να το πιάσουμε και από που να το αφήσουμε, σας διαβεβαιώ. Γιατί είναι ήδη στοίβες οι φάκελοι που αφορούν ζημία του δημοσίου συμφέροντος.»

Τα γραμμάτια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι:

«Αν, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης η επιλογή σας αυτή, που πέραν ότι δημιουργεί κλίμα τοξικό και διχαστικό σε μια στιγμή κορύφωσης του εθνικού δράματος και της κοινωνικής κρίσης, γίνεται γιατί έχετε να ξεπληρώσετε γραμμάτια στη διαπλοκή, τότε σας συμπονώ.

Αν όμως γίνεται και γιατί ταυτόχρονα πιστεύετε ότι έτσι θα επιχειρήσετε έναν αντιπερισπασμό που θα σας βγάλει από τα αδιέξοδα, τότε σας διαβεβαιώνω ότι είστε πολύ βαθιά νυχτωμένοι.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα κατέληξε ως εξής:

«Αν θέλετε να στήσετε ειδικό δικαστήριο στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έβαλε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώσουν, στήστε το. Και κάντε το και γρήγορα. Πλειοψηφία έχετε. Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε και από πάνω επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον. Εσείς θα απολογηθείτε για όσα εις βάρος της ομαλότητας, της δημοκρατίας διαπράττετε. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής μιας προειλημμένης πολιτικής σας απόφασης.

Η προσφυγή σας στο ψέμα, στη προπαγάνδα, στη χειραγώγηση της ενημέρωσης, στην κρατική βία, και στον ποινικό εκτροχιασμό της πολιτικής, πιστοποιεί με τον πιο σαφή τρόπο μια διαπίστωση που αρχίζει να γίνετε κοινή πεποίθηση. Να το έχετε υπόψιν σας όμως, σας το είπα και πριν από μέρες, τα καθεστώτα συνήθως πέφτουν με πάταγο. Και δε πέφτουν από την αντιπολίτευση, αλλά από την ίδια τη δημοκρατία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ