ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παρών» ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης την Τετάρτη

«Παρών» ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης την Τετάρτη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στις 10:30 αύριο, Τετάρτη, στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το Σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού έργου παρουσιάστηκε διεξοδικά, κατά το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας -πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας- και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.

Το Σχέδιο πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

Στόχος επιπλέον 7 μονάδες στο ΑΕΠ

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει μόνιμα 7 μονάδες στο Α.Ε.Π. σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας. Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 170. Αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόκειται -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Σχέδιο έχει 4 κύριους πυλώνες:

  1. Την Πράσινη μετάβαση
  2. Την Ψηφιακή μετάβαση.
  3. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή
  4. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το μετασχηματισμό της οικονομίας
  1. ανακαίνισης του δημόσιου και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος και μετατροπής του σε κτιριακό δυναμικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης,, έως το έτος 2050.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ