ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κυβέρνηση θέατρο του παραλόγου – Δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της εστίασης

Τσίπρας: Κυβέρνηση θέατρο του παραλόγου – Δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της εστίασης
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Σκληρή κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλη την Ελλάδα, ενώ πρότεινε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στην εστίαση.

«Βιώνουμε μια κατάσταση παραλόγου και νομίζω ότι την αίσθηση αυτή δεν την έχουν μόνο οι επαγγελματίες που πλήττονται περισσότερο από όλη αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, αλλά και ο μέσος πολίτης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι η εστίαση έκλεισε πριν από 5 μήνες με 2.500 κρούσματα, 30 νεκρούς και 200 διασωληνωμένους και σήμερα η κυβέρνηση συζητά για άνοιγμα «με 4.500 κρούσματα, 70 νεκρούς, 750 διασωληνωμένους και 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεββάτι. Αυτό ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το κατανοήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ή κακώς ακολουθήσαμε μέτρα επί έναν χρόνο που δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα «και κακώς η Ελλάδα είναι η ώρα με το πιο παρατεταμένο lockdown, ή καλώς τα κάναμε μέχρι σήμερα όλα αυτά, αλλά τώρα οδηγούμαστε σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λογικές που κατακρίναμε παλαιότερα, επικίνδυνες λογικές ανοσίας της αγέλης».

Για αυτό το λόγο και τόνισε πως πολλά από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση «δεν είχαν ως αποτέλεσμα αυτό που επιδιώκαμε, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», κάνοντας λόγο για «σημαντικές αντιφάσεις». «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι πιο επικίνδυνο να συναντιόμαστε σε έναν ανοικτό χώρο φορώντας μάσκα σε αποστάσεις πίνοντας τον καφέ μας, αλλά είναι απολύτως ενδεδειγμένο, γιατί μας λέγαν ότι δεν υπήρχαν και μελέτες, να μπαίνουμε και να στριμωχνόμαστε στα ΜΜΜ , στο μετρό και στο λεωφορείο για να πάμε στην δουλειά μας, σε εργασιακούς χώρους που επίσης δεν υπήρχε στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση».

H εστίαση

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κλάδο της εστίασης «έναν από τους βαρύτερα πληττόμενους, όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνοντας ωστόσο πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, έτυχε ουσιαστικής στήριξης με επιδότηση «ως και 70% του χαμένου τζίρου για όσο υπολειτουργούσε».

Πρόσθεσε πως σήμερα, η εστίαση «είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στα όρια και φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στην φάση που κάποιοι στην εστίαση θα έχουν μεγάλη δυσκολία να επανεκκινήσουν».

«Γνωρίζεται ότι εμείς είχαμε άλλη αντίληψη εμπροσβαρούς στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προκειμένου να αντέξουν αλλά κυρίως να συγκρατηθεί η ύφεση. Διότι η ύφεση είναι σαν δίνη, αν σε πάρει σε βυθίζει όλο και περισσότερο προς τα κάτω» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε δέσμη μέτρων για την «βιώσιμη επανεκκίνηση» των επιχειρήσεων:

-Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όλο τον κλάδο σε εθνικό επίπεδο .

-Να επιδοτηθεί με την επανέναρξη η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το lock down.

-Να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% ειδικά για την εστίαση.

-Γενναία ρύθμιση των πανδημικών χρεών

Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Ειδικά στο θέμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, όπως διευκρίνισε, «θα πρέπει να αφορά και φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και το ιδιωτικό χρέος της κρίσης στα πρότυπα της ρύθμισης που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχαμε βγει από το μνημόνιο για τα χρέη στις ασφαλιστικές εισφορές», υπενθυμίζοντας ότι προέβλεπε «κούρεμα ονομαστικού χρέους ως και 40% μεσοσταθμικά και ρύθμιση με 120 δόσεις για το υπόλοιπο»

Χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους «αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να μιλάμε για βιώσιμη επανεκκίηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας», σημειώνοντας πως στην Ελλάδα «δεν υπήρξε στην εστίαση αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις η στήριξη που υπήρξε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία που «που επιδότησε στο 70% του τζίρου την εστίαση την περίοδο που υπολειτουργούσε».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε αναφορά και στη συνολική πορεία της οικονομίας, τονίζοντας πως «η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 δυστυχώς ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για στοιχείο που είναι «ιδιαίτερα επιβαρυντικό και προβληματικό, καθώς είναι μια χώρα που μόλις ξεπέρασε σχεδόν μια δεκαετία κρίσης και έχει ένα δημόσιο χρέος πολύ υψηλό και εκτοξεύεται εξαιτίας της ύφεσης».

Σχόλιο της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία έκανε το εξής σχόλιο για την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα:

«Όσο και αν προσποιείται ο κ. Τσίπρας ότι ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας, η χαρά του δεν κρύβεται. Συνεχίζει το «όχι σε όλα» κάνοντας συγκρίσεις με τον Νοέμβριο που ο δείκτης θετικότητας ήταν πολύ υψηλότερος και δεν είχαμε στη διάθεσή μας εμβόλια και self tests. Το χαμόγελό του, όταν μιλάει για κρούσματα και διασωληνωμένους, τα λέει όλα. Επισυνάπτουμε το σχετικό βίντεο από τις σημερινές δηλώσεις του.»

Απάντηση Ηλιόπουλου

Στη Νέα Δημοκρατία απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος ανέφερε:

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί με στοιχειώδες πλάνο την υγειονομική κρίση, ανοιγοκλείνοντας την οικονομία χωρίς σχέδιο και χωρίς καμία λογική, είναι για γέλια και για κλάματα.

Το θράσος, όμως, των πανικόβλητων του Μεγάρου Μαξίμου, να επιρρίπτουν από πάνω και χαιρεκακία στους πολιτικούς του αντιπάλους όταν επισημάνουν το προφανές, είναι μόνο για γέλια.

Θα περιμέναμε τουλάχιστον να είχαν τη στοιχειώδη ευθιξία να ζητήσουν έστω μια συγνώμη από τις οκτώ χιλιάδες οικογένειες που θρηνούν τους ανθρώπους τους και τους χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες που έχουν αφήσει στο έλεος της ύφεσης και της κρίσης.

Ούτε για αυτό όμως είναι ικανοί. Είναι προφανές ότι δε μπορούν πια.

Όσο συντομότερα το συνειδητοποιήσουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ