ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει ξανά η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη

Ανοίγει ξανά η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη
AP Photo/Petros Giannakouris

Την επαναλειτουργία εντός των προσεχών ημερών της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη -εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη στις 6 Απριλίου- γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών σήμερα Πέμπτη, 1η Απριλίου.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως η πρεσβεία θα επαναλειτουργήσει με σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019 έχει αναφέρει πως είναι ανυπόστατο και άκυρο και πως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για καμία άλλη τρίτη χώρα. Επισήμανε πως δεν το έχει επικυρώσει ούτε καν η λιβυκή Βουλή.

Εν συνεχεία, ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπαϊωάννου στην πρόσφατη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες -η πρώτη με φυσική παρουσία από τον Φεβρουάριο του 2020-, σημειώνοντας πως όσον αφορά τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας προς τη μεταβατική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την περιοχή, ενώ ως προς το Αφγανιστάν επανέλαβε την ανάγκη για σταθεροποίηση της χώρας αναδεικνύοντας τη μεταναστευτική διάσταση.

Σχετικά με την Ατζέντα 2030 του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε το ζήτημα των αξιών, όπως το Διεθνές Δίκαιο, τη Δημοκρατία, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισήμανε πως ενέργειες, οι οποίες είναι αντίθετες προς αυτές τις αξίες υπονομεύουν τη Συμμαχία, τη συνοχή της και την αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ