ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων
Πολεμική Αεροπορία

Υπό το βλέμμα της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών διακινητών των προσφύγων/μεταναστών, εκτυλίχθηκαν εικονικές αερομαχίες και παραβιάσεις, που είχε ως αποτέλεσμα η «συνηθισμένη δραστηριότητα» των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο.

Συνολικά, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, καταγράφηκαν 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των δύο οπλισμένων τουρκικών ζευγών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Αναλυτικότερα, η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στις 15.00, νοτιοδυτικά των Ψαρρών. Κατά τη διαδικασία αναχαίτισης, ενεπλάκη ζεύγος ελληνικών μαχητικών με το πρώτο ζεύγος οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

Δέκα λεπτά αργότερα, το ζεύγος των ελληνικών μαχητικών αναχαίτιζε διά εμπλοκής νοτίως της Χίου και το δεύτερο ζεύγος των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

Τις εικονικές αερομαχίες είδε σε πραγματικό χρόνο, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η τουρκική TCG GOKOVA και η ολλανδική VAN AMSTEL που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της NATOϊκής αποστολής για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.

Συνολικά στο FIR Αθηνών εισήλθαν 10 τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.

Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς - Μπουσάτι: ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και νέο Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας - Αλβανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ