ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη δευτερολογία του στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης  στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση. 

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι πάσχουν από διάφορους αρνητικούς -ισμούς, πλην του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που έχει θετικό -ισμό, τον ρεαλισμό. "Πώς γίνεται όμως να έχετε απέναντί σας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και την ίδια την κοινή λογική; Πώς γίνεται να υποχωρείτε σε όλους τους δείκτες, με προεξάρχοντα τον δείκτη εμπιστοσύνης;"

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί τα λάθη του, όπως έκανε η Άνγκελα Μέρκελ. Τον κάλεσε επίσης να επισκεφτεί χωρίς προστασία κάποιο νοσοκομείο να δει την κατάσταση. Επίσης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σχετικά με την πολύ κακή κατάσταση των νοσοκομείων. Απαντώντας στην κριτική του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας έβγαλε 130 καινούργιες ΜΕΘ ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία δεν είχε βγάλει καμία και μετά την πανδημία έβγαλε μόλις 250.

Ο εμβολιασμός

Για το θέμα του εμβολιασμού ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί ο μέγιστος αριθμός εμβολίων. Είπε ακόμα ότι ότι ο ίδιος δεν κάλεσε να εμβολιαστούν οι πάντες, αλλά να συμπεριληφθούν στον εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, την εκπαίδευση. Αυτό δεν είναι μόνο δίκαιο αλλά και υγειονομικό σωστό γιατί είναι δίκαιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία έχει διασφαλίσει επιπλέον δόσεις από τις συμφωνημένες ποσότητες της ΕΕ. Επίσης, είπε ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για προμήθεια του εμβολίου Sputnik V. Ανάλογη συζήτηση γίνεται και στη γερμανική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι δεν είναι υπέρ να αντιμετωπίζει την κρίση κάθε μία χώρα μέλος χωριστά, αλλά η ΕΕ έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. "Αν έχετε άλλη άποψη, μην κατηγορείτε τους αντιπάλους σας ότι λένε ψέματα."

Η οικονομία

Για το επίδομα ενίσχυσης του κλάδου της εστίασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα το μηδενίσει. Ωστόσο, είναι ανεπαρκής γιατί δεν διασφαλίζει την επιβίωση των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς να γίνει μη επιστρεπτέα η επιστρεπτέα προκαταβολή και δεν ρυθμιστεί το χρέος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το λεγόμενο κορωνοχρέος. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τη Eurostat οι εργαζόμενοι έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στο εισόδημά τους στην Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός αυταπατάται αν περιμένει ότι η οικονομία θα πεταχτεί σαν ελατήριο. Οι συνέπειες της κρίσης δεν θα είναι παροδικές αλλά θα έχουν μακρά διάρκεια. "Πρέπει να σκεφτούμε έξω από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, όπως κάνουν πια παντού στον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι η εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη δεν θα φέρει ανάπτυξη και θα βαθύνει τις ανισότητες."

Κατέληξε ως εξής: "Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και η κοινωνία θα καλύψει το κενό. Σύντομα θα έρθει η ώρα της προοδευτικής επανεκκίνησης με μια προοδευτική κυβέρνηση."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ