ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «μηνύματα» της πρώτης τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Σερβίας

Τα «μηνύματα» της πρώτης τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Σερβίας
Οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκολα Σελάκοβιτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι AP Photo/Darko Vojinovic

Σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας, με τον Νίκο Δένδια να διαμηνύει -με το βλέμμα στην Τουρκία- κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πως «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να αποτελέσει θάλασσα συνεργασίας, και όχι θάλασσα που θα ασκείται η αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων».

Οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκολα Σελάκοβιτς εξέτασαν σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, τις προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το μεταναστευτικό.

Συμφωνήθηκε η τριμερής αυτή να αποτελέσει μόνιμο σχήμα συνεργασίας που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τρεις υπουργοί τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στα Βαλκάνια και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις παραβατικότητας στη Μεσόγειο και το Διεθνές Δίκαιο να αποτελέσει τον γνώμονα για την επίλυση όλων των ζητημάτων.

«Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να αποτελέσει θάλασσα συνεργασίας και όχι θάλασσα που θα ασκείται η αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας από Σερβία: Η Τουρκία επιδιώκει επιρροή στα Βαλκάνια με οικονομία και θρησκεία

Στο ζήτημα του Κοσόβου, εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίς το απόγευμα, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχει επρόκειτο να συναντηθεί στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς, ενώ αργά το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ