ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Φουρθιώτη: Υπό καθεστώς εκβιασμού ο πρωθυπουργός;

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Φουρθιώτη: Υπό καθεστώς εκβιασμού ο πρωθυπουργός;
Screen Grab/YouTube

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μείζον ζήτημα την υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή και μάνατζερ Μένιου Φουρθιώτη.

Μετά την απόσυρση της αστυνομικής φρουράς από τον Φουρθιώτη, η υπόθεση πήρε νέα τροπή από τις δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση στον Αλέξανδρο Παπαδήμα στο Documento. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας είπε ότι ο Φορυθιώτης εκμεταλλεύτηκε παραθυράκι του προγράμματος Συνεργασία και δήλωσε αποδοχές 80.000 ευρώ, προκειμένου να του καταβάλει το κράτος το 60%. Κατά τον κ. Βρούτση, όταν έγινε αντιληπτό τι συνέβαινε και σταμάτησε η χορήγηση των χρημάτων, ο Φουρθιώτης «ήρθε σε µένα µε µπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε».

Σκάνδαλο

Η εκτίμηση της Κουμουμδούρου είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο το οποίο ενδεχομένως φτάνει στην κορυφή της εξουσίας. Όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται μια φιγούρα του περιθωρίου:

-Να μην διώκεται για εξόφθαλμα παράτυπες κι έκνομες ενέργειες.

-Να του δίνεται προστασία 14 αστυνομικών και συνοδευτικών αυτοκινήτων, την οποία δεν έχουν καλά-καλά οι υπουργοί.

-Να έχει το θράσος να τραμπουκίζει και να εκβιάζει υπουργούς, χωρίς καμία συνέπεια.

Επιπλέον, αφήνουν βαρύτατα υπονοούμενα για ενδεχόμενους εκβιασμούς.

Η δήλωση

Μετά τις πρώτες χτεσινές πρώτες αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμάκωσε σήμερα την επίθεσή του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης από χθες κρύβεται και δεν απαντά στις πρωτοφανείς καταγγελίες του κ. Βρούτση. Το ίδιο έκανε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αναθέσει μισό αστυνομικό τμήμα στη φύλαξη του κ. Φουρθιώτη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: ή ο κ. Βρούτσης λέει ψέματα και άρα οφείλει να τον απομακρύνει άμεσα ή λέει την αλήθεια για την απάτη και τον εκβιασμό και άρα περιμένουμε την απάντηση σε ένα απλό ερώτημα.

Τι συνδέει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον κ. Φουρθιώτη; Η σιωπή του, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι ότι είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός.»

Η υπόθεση στη Βουλή

Η υπόθεση Φουρθιώτη θα συζητηθεί όμως και στη Βουλή. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και 45 βουλευτές κατέθεσα ερώτηση στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση σιωπούν και δεν απαντούν στις πρωτοφανείς παραδοχές του κ. Βρούτση. Το ίδιο έγινε και όταν αποκαλύφθηκε η εξωφρενική υπόθεση της φύλαξης του κ. Φουρθιώτη από δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσουν να σιωπούν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καταγγέλλει επιθέσεις στο γραφείο του με μπράβους, απειλές κατά Υπουργού και απάτη εκατοντάδων χιλιάδων σε βάρος του Δημοσίου, και όταν μάλιστα ο πρώην υπουργός καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής προανήγγειλε την αποπομπή του από την κυβέρνηση και λίγες μέρες μετά αυτό συνέβη.»

Οι 46 βουλευτές ρωτάνε τον κ. Χατζηδάκη:

«-Ολοκληρώθηκε η Έρευνα για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κυρία Στρατινάκη; Ποια είναι τα συμπεράσματα και σε ποιές ενέργειες προχώρησε;

Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση των ποσών που είχε λάβει παρανόμως ο κ.Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020; πότε υπεγράφη το σχετικό έγγραφο;»

Ζητάνε επίσης την κατάθεση εγγράφων:

«Α) Της Έρευνας για την απάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που είχε αναλάβει η Γενική Γραμματέας Εργασίας κυρία Στρατινάκη.

Β) Του εγγράφου για την ανάκτηση των ποσών που παρανόμως είχε λάβει ο κ.Φουρθιώτης το 2020, πριν την ψήφιση του ν.4764/2020.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ