ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Πιθανότατα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας

Γεραπετρίτης: Πιθανότατα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, ανάμεσα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε:

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, χαρακτήρισε αμφίβολο το εάν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική «ανάσα» για τους πολίτες, όπως είπε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε, πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια, και πρωτίστως τα Λύκεια.

«Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση ως προς την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει πάντα αντικειμενικά την κατάσταση, καθώς συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.

«Ήδη έχουμε φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, με περισσότερα από 50.000 τεστ. Άρα είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο ΕΣΥ, οι κ. Γεραπετρίτης μίλησε για μια «σταθερότητα σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές και στις νοσηλείες στην Αττική» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει μια μικρή αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ.

«Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλοι οι ασθενείς βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, τους παρέχεται δηλαδή απόλυτη ιατρική κάλυψη» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε ειδικές περιοχές, όπως για παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ