ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Μοναδική ευκαιρία που δεν θα χάσουμε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Σκυλακάκης: Μοναδική ευκαιρία που δεν θα χάσουμε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης
ΙΝΤΙΜΕ

Ως μοναδική ευκαιρία για την χώρα που «δεν δικαιούμεθα να χάσουμε και δεν θα χάσουμε» χαρακτήρισε τους πόρους που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η προκαταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 4 δις ευρώ να γίνει το καλοκαίρι.

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του ελληνικού σχεδίου, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η τελική πρόταση θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Απριλίου. Αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο με τα έργα να ξεκινούν την επόμενη ημέρα της έγκρισης. Έκανε λόγο για «το πρώτο μίλι ενός μεγάλου μαραθωνίου» και επεσήμανε πως κλειδί αποτελεί ο τρόπος εφαρμογής του, καθώς η χώρα καλείται να απορροφήσει διπλάσια χρήματα. «Πρέπει να πετύχουμε αλλαγή στον μηχανισμό απορρόφησης των χρημάτων. Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδυτές. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με διαφάνεια», είπε και έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, αφενός αυτοσυγκράτηση από την αντιπολίτευση και αφετέρου, πολύ προσεκτική διαχείριση των πόρων από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη βασικός στόχος είναι η κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού που παρουσιάζει επί δεκαετίες η Ελλάδα. «Αν δεν το λύσουμε αυτό κανένα άλλο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά», είπε για να συμπληρώσει ότι το επενδυτικό κενό προκαλείται από την υπερφορολόγηση κεφαλαίου και εργασίας, το υψηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και από έμμεσα προβλήματα που σχετίζονται με την χωροταξία, πολεοδομία, ψηφιακή αναβάθμιση κλπ. «Πως θα αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό; Κινητοποιούμε μεγάλες επενδύσεις. Από τα συνολικά 31 δισ. ευρώ στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε περίπου 57 δισ. ευρώ» είπε.

Επικριτικά εμφανίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρει ότι βασίζεται σε παρωχημένα - αποτυχημένα οικονομικά μοντέλα και δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανισότητες του κόσμου της εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η ΝΔ αδιαφορεί για τις ανισότητες και τη δημοκρατία. «Δεν προκύπτει λοιπόν ότι έχετε άποψη για το πως κινητοποιούμε μια ολόκληρη κοινωνία. Που είναι η διαβούλευση με τους φορείς; Με τα συνδικάτα; Μόνο το επιτελικό κράτος είναι σε θέση να εκπονήσει ένα τέτοιας σημασίας πρόγραμμα;», διερωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Όμως υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στο σχέδιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μας λέει η κυβέρνηση ότι θα έχει αναπτυξιακά οφέλη, χωρίς όμως να κοινοποιεί τις λεπτομέρειες του μακροοικονομικού υποδείγματος που χρησιμοποιεί. Πέρα από αυτό όμως μας λέει ότι η μισή περίπου ανάπτυξη θα έρθει με τις μεταρρυθμίσεις. Ποια είναι η εντύπωση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα; Θεωρεί ότι θα δεσμεύσει και εμάς με αυτό; Είναι μνημόνιο χωρίς μνημόνιο».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για παραγωγική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση, πρόσθεσε ωστόσο, πως δεν αποτελεί προϊόν συναίνεσης και διαβούλευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ