ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ρώσοι απαντάνε στον Τσίπρα: Δόσεις Sputnik V για 500.000 Έλληνες μέσα στον Μάιο

Οι Ρώσοι απαντάνε στον Τσίπρα: Δόσεις Sputnik V για 500.000 Έλληνες μέσα στον Μάιο
AP Photo/Darko Vojinovic

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό πέρα από την υγειονομική πλευρά έχουν και μια γεωπολιτική, η οποία αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται, ανοίγουν το παράθυρο σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες εμφανίζονται πρόθυμες να προσφέρουν εμβόλια σε τρίτες χώρες. Βλέπουμε λοιπόν τη Ρωσία και την Κίνα να δίνουν εμβόλια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σερβία. Η διάθεση αυτών των εμβολίων που δεν έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), έχει δώσει την ευκαιρία στις δύο χώρες να τρέξουν γρηγορότερα τον εμβολιασμό από τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Σερβία είναι στο 18,7%, και η Ουγγαρία στο 16,7%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 9%.

Τι είπε ο Τσίπρας

Χτες στη συνέντευξή του στο Kontra ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V καθώς και των κινέζικων εμβολίων. Μιλώντας στους Γιώργο Μελιγγόνη και τη Νατάσα Γιάμαλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα:

«Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε από 800.000 εμβόλια και από το Sputnik V και από το κινέζικο εμβόλιο; Αν θέλαμε, αν είχαμε μια Κυβέρνηση που αυτό το είχε ως προτεραιότητα;

Ή θα δημιουργούσαμε θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα γινόμασταν το μαύρο πρόβατο, όταν οι ίδιοι το κάνουν; Η Γερμανία ήταν η πρώτη η οποία αγόρασε 30 εκατομμύρια εμβόλια από την Pfizer για να ενισχύσει τη δική της βιομηχανία. 30 εκατομμύρια εμβόλια αγόρασε! Και συζητά και για το Sputnik. Και όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και η Αυστρία, η Ουγγαρία το έχει κάνει...»

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι:

«Εγώ το έθεσα ως Plan B, αλλά είπα η πρώτη πρωτοβουλία που πρέπει να γίνει είναι η ευρωπαϊκή και η διεθνής πρωτοβουλία για να καταργηθεί αυτή η αθλιότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας ενός αγαθού σωτήριο για την ανθρώπινη ζωή. Δεν έχει ιδιοκτησία το εμβόλιο που σώζει ζωές αυτή την ώρα. Δεν μπορεί να ανήκει στη Pfizer και στη Moderna και στην AstraZeneca. Ανήκει στον πλανήτη, ανήκει στην ανθρωπότητα.»

Η απάντηση των Ρώσων

Ενδεικτικό του παιχνιδιού που παίζεται, είναι το οι Ρώσοι έσπευσαν να απαντήσουν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Στον επίσημο λογαριασμό Twitter του Spuntik V αναρτήθηκε σύνδεσμος με την είδηση για την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με το εξής σχόλιο:

«Το Sputnik V επιβεβαιώνει ότι παρ’ όλο που έχει δεχτεί αιτήματα από 59 άλλες χώρες, μπορεί να προμηθεύσει την Ελλάδα με εμβόλια για 500.000 ανθρώπους μέσα στον Μάιο. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!»

Τι είχε πει ο Μητοστάκης

Το θέμα του Spuntik V είχε θίξει ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτησης της Βουλής για την πανδημία την Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απατώντας, είχε επισημάνει:

«Λοιπόν, αυτή τη στιγμή οι χώρες οι οποίες έχουν αγοράσει το «Sputnik» είναι οι εξής: η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν, πρώτη και καλύτερη, χωρίς έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, χωρίς καν έγκριση από τον εγχώριο οργανισμό, μόνο με την υπόσχεση της Ρωσίας ότι το εμβόλιο δουλεύει. Το εμβόλιο μπορεί να δουλεύει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα καλό εμβόλιο, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να εγκριθεί.»

Ο πρωθυπουργός είχε προσθέσει:

«Εμείς έχουμε πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει το «Sputnik» και η Ευρώπη να αγοράσει -εάν υπάρχει, που έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υπάρχει, παραγωγική δυνατότητα από τη Ρωσία- και το ρωσικό εμβόλιο και να το μοιράσει και αυτό όπως μοιράζει τα υπόλοιπα εμβόλια. Πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ. Και δεν φαντάζομαι να θέλετε να πάμε να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.»

Κι είχε καταλήξει ως εξής:

«Εκτός αν στο βάθος του μυαλού σας, και θα κλείσω με αυτή την παρατήρηση, υπάρχει μια σατανική σκέψη. Η σατανική σκέψη είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αυτό το οποίο έγινε στη Σλοβακία. Όπου ο τέως συνάδελφός μου Πρωθυπουργός επιχείρησε να αγοράσει το εμβόλιο «Sputnik», έγινε φοβερή κυβερνητική κρίση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ