ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: Η Ελλάδα αρωγός στο δρόμο προς την ομαλότητα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: Η Ελλάδα αρωγός στο δρόμο προς την ομαλότητα
Από την επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργού στην Τρίπολη της Λιβύης Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη Λιβύη και τη νέα κυβέρνησή της μετέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, στον οποίο και γνωστοποίησε πως επαναλειτουργεί από σήμερα η πρεσβεία της Ελλάδας στην Τρίπολη, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και το Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να σταθεί αρωγός και παραστάτης διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της με την πεποίθηση, πάντα, ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι πως η Ελλάδα θέτει από σήμερα σε λειτουργία την πρεσβεία της Τρίπολης, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και σε άλλη μια κίνηση, αμέσως μόλις και οι τελευταίες διευθετήσεις οριστικοποιηθούν: στη λειτουργία Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε πως τόσο η επαναλειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, πρωτίστως, όσο και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο ειδικός απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο επιτετραμμένος Πρεσβείας Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.

Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό στην Τρίπολη

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην Τρίπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ακύρωσης παράνομων εγγράφων, «φωτογραφίζοντας» το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενώ μίλησε για την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνολιβυκών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διπλή επανεκκίνηση» έκανε λόγο ακατά την αντιφώνησή του προς τον Λίβυο ομόλογό του, επισημαίνοντας αφενός την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Λιβύη, όσο και την επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων, «με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη Μεσόγειο».

«Αποδέχτηκα την ευγενική σας πρόταση και ταξίδεψα για πρώτη φορά στη Λιβύη για ένα βασικό σκοπό να αναδείξω την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΟΗΕ. Η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας.», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα και μοναδική πυξίδα την ασφάλεια στη Μεσόγειο είναι καιρός νομίζω να μείνουν πίσω μας ως θα δοκίμασαν τη σχέση μας το προηγούμενο διάστημα και καθώς μετά την πρεσβεία στην Τρίπολη, θα ακολουθήσει και το ελληνικό γενικό προξενείο στη Βεγγάζη. Η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της Οικονομίας, της Ενέργειας, της Υγείας, του Τουρισμού, της Άμυνας και της Ασφάλειας.

mitsotakis-livyi.jpg
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις όμως στην πραγματικότητα η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη δεν διακόπηκε ποτέ και σήμερα που η πολιτική κατάσταση στη Χώρα σταθεροποιείται το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θεμέλιο της νέας αφετηρίας των σχέσεών μας θα πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση για διάλογο και η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας αλλά και του Διεθνούς Δικαίου και αυτό σημαίνει ότι γράφοντας την καινούργια σελίδα της νέας κοινής μας διαδρομής θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης», τόνισε, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης.

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τους μισθοφόρους

«Αφαλώς για εμάς πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως ρητά έχει αποφανθεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε με νόημα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός.

«Θέλω επίσης να είμαι απόλυτα σαφής και να επαναλάβω αυτό το οποίο μετέφερε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου στην επίσκεψη του ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος», συνέχισε.

«Στο δύσκολο έργο για την ανασυγκρότηση της χώρας σας δεν είστε μόνος σας, κύριε πρωθυπουργέ. Στο πλευρό σας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που κάποιοι τραβούν στους χάρτες Να συνεχίσουμε τη συζήτηση, η οποία διεκόπη το 2010, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο το οποίο αποτελεί και την πυξίδα μέσω της οποίας φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διάφορες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της είναι εδώ παρόντα και αποφασισμένα να στηρίξουν τον λιβυκό λαό που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία.», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Λίβυο ομόλογό του.

«Στον 21ο αιώνα το "χρυσάφι" των λαών μας είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ντμπεϊμπά: Οι σχέσεις μας έχουν ιστορική υπόσταση

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ντμπεϊμπά τον καλωσόρισε στη χώρα, τονίζοντας ότι «με την Ελλάδα μας συνδέουν στενοί φιλικοί και εμπορικοί δεσμοί».

Ο Λίβυος πρωθυπουργός αναφερόμενος ότι σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της αμοιβαίας συνεννόησης και στο σεβασμό των συμφερόντων που αφορούν όλα τα κράτη της Μεσογείου.

«Οι σχέσεις μας έχουν ιστορική υπόσταση. Εργαζόμαστε με ταχύτητα για να υψώσουμε τις σχέσεις των δυο χωρων και ευελπιστοιυμε στη βελτίωσηη των σχεσεων ειδικότερα στον εμπορικό τομεα και στο ναυτικό. Επιβεβαιώνουμε πως πρέπει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη να βελτιώνει τις σχέσεις μας και ακόμη να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Η Λιβύη παντα προσπαθεί να εχει καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής Η Λιβύη αναζητεί τα συμφέροντά της όπως και κάθε χώρα. Εμεις φροντίζουμε τα συμφεροντα της χώρας μας και του λαού μας», υπογράμμισε ο Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Επαφές Μητσοτάκη - Ντράγκι στην Λιβύη: Στο επίκεντρο ΑΟΖ, μεταναστευτικό και Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ