ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά το έργο της η Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά

Ξεκινά το έργο της η Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συγκροτήθηκε σε Σώμα η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016.

Πρόεδρος με τις ψήφους κι άλλων κομμάτων, πέραν της ΝΔ, εξελέγη ο Σταύρος Κελέτσης, αντιπρόεδρος ο Ανδρέας Νικολακόπουλος και γραμματέας ο Τάσος Μπαρτζώκας. Και οι τρεις έλαβαν 12 θετικές ψήφους, δύο περισσότερες από τη δύναμη της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή.

Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε θέμα, καθώς η επιτροπή αποτελείται από 18 βουλευτές κι όχι 19, δηλαδή από ζυγό κι όχι μονό αριθμό. Η ΝΔ ανέφερε πως πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα όχι ουσίας λόγω αποχής του ΜέΡΑ 25.

«Ο κανονισμός προβλέπει ζυγό αριθμό (12) όποτε δεν υφίσταται κανένα ζήτημα κι ο αριθμός δεν συνιστά στοιχείο οποιασδήποτε επιτροπής παρά μόνο αν αυτό προβλέπεται ρητά». Θυμίζω ότι η διάσκεψη των προέδρων έχει κυμαινόμενο αριθμό από ex officio μέλη που αυτονοήτως μπορεί να είναι ζυγός», ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Η επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν ο Νίκος Παππάς διέπραξε το κακούργημα της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου κατ’ επανάληψη και κατά συρροή και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ επανάληψη και κατά συρροή.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες ανέφεραν πως από πλευράς πλειοψηφίας θα ζητηθεί να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας ο Χρήστος Καλογρίτσας , οι καταγγελίες του οποίου σε βάρος του Νίκου Παππά αποτελούν τη βάση της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Πηγές από την επιτροπή, ανέφεραν, πως υποστηρίχθηκε και η άποψη πως ίσως πρέπει να καθυστερήσει η κλήτευσή του, ώστε να αποκτήσει πρώτα τα μέλη της πληρέστερη εικόνα της υπόθεσης. Σε πρώτη φάση, η ΝΔ φαίνεται πως θα προτείνει να κληθούν προς κατάθεση οι συνεργάτες του Χρήστου Καλογρίτσα, Χρήστος Νικολάου και Κυριάκος Τόμπρα και ο Αντώνης Λιανός, διευθυντής λογιστηρίου της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC. Βάσει της δικογραφίας είχε ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με την πλευρά Καλογρίτσα. Σε επόμενη φάση, ενδέχεται να ζητήσουν να κληθούν ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκη, ο οποίος είχε αποκαλύψει παρεμβάσεις του Νίκου Παππά με στόχο να δανείσει τον κ. Καλογρίτσα, αλλά και οι δημοσιογράφοι Δήμο Βερύκιος, συνεργάτης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά
και Κώστας Βαξεβάνης.

Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως θα ζητήσει να κληθεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας για να απαντήσει σχετικά με την αρτιότητα των εγγυητικών επιστολών που κατατέθηκαν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ