ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΙΑΜΕΠ: «Καμία απόρρητη έκθεση, καμία διαρροή και καμία συνομωσία»

ΕΛΙΑΜΕΠ: «Καμία απόρρητη έκθεση, καμία διαρροή και καμία συνομωσία»

Απάντηση σε δημοσίευμα ιστοσελίδας περί υποτιθέμενης διαρροής στην Τουρκία «απόρρητης έκθεσης», όπως αναφέρεται, δίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ο δικτυακός τόπος που ανήρτησε το εν λόγω δημοσίευμα και το οποίο στη συνέχεια αναπαράχθηκε από άλλους ιστοτόπους και blogs, ισχυρίζεται ότι το 2010 υπήρξε υποτιθέμενη «διαρροή» δήθεν «απόρρητης έκθεσης» του ΕΛΙΑΜΕΠ από τον τότε γενικό διευθυντή και νυν σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνο Ντόκο.

Σε απάντηση δημοσιεύματος το ΕΛΙΑΜΕΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή.

Η εν λόγω ‘απόρρητη έκθεση’ στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010».

Το κείμενο αυτό, όπως και δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα κείμενα εργασίας του ιδρύματος, βρίσκεται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, στον εξής σύνδεσμο: The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy

«Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει. Καμία “απόρρητη έκθεση” λοιπόν, καμία “διαρροή” και καμία συνομωσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ