ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα self test και το άνοιγμα

Στο «κόκκινο η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα self test και το άνοιγμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σταθερά στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείρισης της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις στην κυβέρνηση η οποία απαντάει σε ανάλογο ύφος. Κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης αυτό το διάστημα είναι τα self test σε συνάρτηση με το άνοιγμα.

Τραγωδία

Σε τοποθέτησή του στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για τραγωδία. Συγκεκριμένα, είπε ότι:

«Η χώρα και ειδικά η Αθήνα ζουν αυτή τη στιγμή μια υγειονομική τραγωδία. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε λειτουργικό μπλακ άουτ και λειτουργούν σε συνθήκες "ιατρικής πολέμου" και δεν ισχύει η διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα μείνει κανείς χωρίς περίθαλψη.»

Από τη μεριά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο Κόκκινο, τόνισε:

«Μέχρι τέλος Οκτωβρίου, είχαμε 626 νεκρούς. Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τώρα αγγίζουμε τις 8.000 απώλειες και η κυβέρνηση ακόμη και τώρα αρνείται να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για να στηρίξει τη δημόσια υγεία.»

Πετροβολούν την προσπάθεια

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστοτελία Πελώνη είπε σήμερα στο briefing:

«Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αντί μονίμως να πετροβολά την προσπάθεια, που κάνουν η κυβέρνηση, οι πολίτες, οι υγειονομικοί, όλοι μαζί, να έχει, έστω και μια φορά, να συστήσει τήρηση των μέτρων στους πολίτες και να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Με αυτά που ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όλο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς χτίζει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα πάνω στην πανδημία. Και όταν περάσουμε αυτόν τον κάβο, θα ξεμείνει από αφήγημα.»

Τα self test

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα self test. Συγκεκριμένα, η κ. Πελώνη επισήμανε:

«Η κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής- έχει φροντίσει και έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου σημαντικό για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Την διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Το self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.»

Φύλο συκής

Ωστόσο, ο Ανδρεάς Ξανθός υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση κάνει μια πολιτική επιλογή για άνοιγμα, πιεζόμενη από την αγορά και την κούραση των πολιτών, χρησιμοποιώντας τα self test ως φύλο συκής. Τα σελφ τεστ όμως δεν θα παίξουν κανένα ρόλο, καθώς χωρίς στοχευμένα τεστ στις εστίες υπερμετάδοσης από εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ δεν μπορεί να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση.»

Στην Κουμουνδούρου δεν αρνούνται γενικά τη χρησιμότητα των self test. Εντούτοις, εκτιμούν ότι δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω τους το άνοιγμα μη δοκιμασμένα και, κατά συνέπεια, μη τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας.

Έπεται συνέχεια σε ανάλογη (υψηλή) ένταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ