ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: «Μαύρος καπνός» για άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: «Μαύρος καπνός» για άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα
INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δυσκολεύει, όπως δείχνουν τα μηνύματα, που εκπέμπονται από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, τις οποίες οι ειδικοί είχαν εξαιρέσει από την «πρεμιέρα» του λιανεμπορίου αυτής της εβδομάδας.

Κατά πληροφορίες, από τους ειδικούς έχει ζητηθεί να αιτιολογήσουν το σκεπτικό της απόφασής τους, αλλά και ταυτόχρονα να προσδιορίσουν το χρονικό ορίζοντα, κατά τον οποίο θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα σε αυτές τις περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες ότι «η κυβέρνηση θέλει από την Δευτέρα να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και στις "κόκκινες" περιοχές, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών».

«Θα πειθαρχήσουμε στις εισηγήσεις των ειδικών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι «η κατάσταση στα τέλη Απριλίου θα είναι πολύ καλύτερη».

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων έχει τεθεί και το ζήτημα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star.

Ενθαρρυντικοί οι αριθμοί των self test

Στο μέτωπο της διάθεσης των self test, καταγράφεται με ικανοποίηση η διανομή περίπου 126.000 αυτοδιαγνωστικών οικιακών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος που είχε τεθεί για τη διανομή από τα φαρμακεία 350.000 τεμαχίων.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να συμβάλει στον αριθμό των κρουσμάτων, λόγω και της συνεπακόλουθης αύξησης της κινητικότητας, ωστόσο όπως έχει διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, με το «όπλο» των self test μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα η πορεία της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, ενώ πρώτο πεδίο της προσοχής δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ