ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς τον Τσακαλώτο η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς τον Τσακαλώτο η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το «ολοκληρωμένο σχέδιo του για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του lockdown».

Η μεγάλη είδηση βγήκε όμως πριν την παρουσίαση και δεν είναι άλλη από την ηχηρή απουσία από αυτήν του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Αλέξης Τσίπρας οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδη. Ενώ λοιπόν μιλάνε όλοι αυτοί, δεν μιλάει ο «τσάρος» της οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τα οικονομικά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Δεύτερη απουσία

Η απουσία Τσκααλώτου δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματική. Στις 5 Απριλίου ο κ. Τσακαλώτος δεν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, παρ’ όλο που ως υπουργός Οικονομικών ήταν εκείνος που χειρίστηκε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην τηλεδιάσκεψη με το ΤΧΣ τον Αλέξη Τσίπρα πλαισίωσαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος, Βαγγέλης Πιλάλης.

Υπενθυμίζεται ότι στον εσωτερικό ανασχηματισμό της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 ο κ, Τσκααλώτος «προήχθη» από τομεάρχης Οικονομικών σε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τότε γράφαμε στο CNN Greece: «Πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν προαγωγή τη μετακίνηση του κ. Τσακαλώτου, υπό την έννοια ότι γίνεται και τυπικά Νο 2 στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από μια άλλη σκοπιά, η «προαγωγή» θα μπορούσε να θεωρηθεί «σοβιετικού τύπου» -στη Σοβιετική Ένωση συνέβαινε ηγετικά στελέχη να παραμερίζονται δια της αναλήψεως ιεραρχικά ανώτερων θέσεων.»

Το μήνυμα Τσίπρα

Τόσο το περιβάλλον του κ. Τσίπρα όσο και η ομπρέλα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τη σύνθεση του πάνελ της εκδήλωσης της Τρίτης την έχει διαμορφώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τα πολιτικά μηνύματα είναι προφανή:

-Στο επίπεδο του συμβολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από την οικονομική πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση. Πολιτική που απέρρεε από το τρίτο Μνημόνιο και η οποία του στοίχισε εν πολλοίς την ήττα στις εκλογές.

-Στο επίπεδο των εσωκομματικών συσχετισμών, ο κ. Τσίπρας κάνει μια αποφασιστική κίνηση να φέρει σε δεύτερο πλάνο τα στελέχη της «παλιάς γενιάς» του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να «ρίχνει το γάντι» στην ομπρέλα.

-Στο επίπεδο της ιδεολογικής τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση Τσίπρα σαφώς ενισχύει τη στροφή προς το Κέντρο.

Τις επόμενες μέρες θα δούμε αν και τι είδους εσωκομματικές αντιδράσεις θα υπάρξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ