ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Εντός της ημέρας το ν/σ που καταργεί περιορισμούς στην ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

Μ. Βορίδης: Εντός της ημέρας το ν/σ που καταργεί περιορισμούς στην ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εντός της ημέρας καταθέτει η κυβέρνηση νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών που αφορά στην ψήφο των αποδήμων.

Όπως είπε στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ένα άρθρο, θα καταργεί όλους τους περιορισμούς για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι απόδημοι Έλληνες.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται μετά τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι «υποτιμητικοί» και «προσβλητικοί» για τους Έλληνες του εξωτερικού οι ισχύοντες περιορισμοί. Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει την ρύθμιση με την οποία όπως ισχυρίστηκε η κ. Τζάκρη συμφωνεί. Ο κ. Βορίδης προσδιόρισε την έναρξη της συζήτησης στην Βουλή για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έρθει στη Βουλή και ο εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για «πυροτέχνημα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνει τον υπουργό Εσωτερικών ότι προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς.

Με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρουν πως «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της συνέντευξης της κυρίας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» επανέρχεται στην δική του πρόταση την οποία εκ νέου καταθέτει και προβλέπει ότι: έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

«Τι έγινε κ. Βορίδη; Σφίξανε τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μια φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα διχασμό στην ομογένεια στο εξωτερικό και να προσπαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό; Εγώ καλόπιστα σας ζητώ να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη της κ. Τζάκρη και τη ερώτηση δυο και την ερώτηση τρία και έπειτα ας δούμε τι έχουμε συζητήσει και ψηφίσει μέσα στη Βουλή», ανέφερε στη συζήτηση στη Βουλή ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Εν τω μεταξύ με τροπολογία που κατατέθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών παρατείνεται έως τις 30/6 η προθεσμία σύστασης Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, διαγράφονται οφειλές προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού από επιχειρήσεις εκμίσθωσης οχημάτων για παραβάσεις διατάξεων περί στάθμευσης, οι οποίες έχουν τελεστεί πριν την 23η.2.2007. Δεν υπάρχει ωστόσο, αναφορά για το ύψος των οφειλών.

Με την ίδια τροπολογία, διαγράφονται υπόλοιπα βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού μέχρι του ποσού των 10 ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη και τροποποιείται υο άρθρο που αφορά στη χορήγηση ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης και βοηθημάτων σε τρίτεκνους.

Ακόμη, ρυθμίζονται θέματα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους. Ειδικότερα, προβλέπει την παραχώρηση στους ενδιαφερόμενους ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, προσθέτω κοινόχρηστο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

Τέλος, παρατείνεται μέχρι τις 30/6 η δυνατότητας προσαύξησης έως 30% του αριθμού ωρών υπερωριακής απασχόλησης των Υπαλλήλων Δήμων ή Περιφερειών και του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου των μέτρων της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ