ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αγγελοπούλου και Τασούλας για την επετειακή έκθεση των 200 ετών από την Επανάσταση

Βουλή: Αγγελοπούλου και Τασούλας για την επετειακή έκθεση των 200 ετών από την Επανάσταση
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 συμμετέχει το Κοινοβούλιο με την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Η έκθεση αναδεικνύει στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας παράλληλα το συμβολικό και εκφραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για τον λαό μας επέτειος. Αναπτύσσεται στους δύο πιο μνημειακούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών.

Ενόψει των εγκαινίων της έκθεσης δόθηκε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησαν ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

«Η γνώση και η πληροφορία για το ’21 και όλες αυτές οι εκδηλώσεις που οργανώνουμε είναι ένα καταπληκτικό κέντρισμα και γνώσης αλλά και αναζήτησης, μέσα από το οποίο ο σύγχρονος Έλληνας θα καταλάβει από πού ξεκίνησε, πόσο δύσκολα ξεκίνησε, άρα ότι είναι στο χέρι του, αφού ξεκίνησε τόσο δύσκολα, να προχωρήσει και να έχει την επιτυχία που όλοι θέλουμε για το μέλλον», επεσήμανε ο Κώστας Τασούλας και έκανε γνωστό πως η έκθεση θα εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: Ζωντανά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, διαδικτυακά, που είναι της εποχής η μέθοδος, και τρισδιάστατα και εκπαιδευτικά, αλλά και ψυχαγωγικά.

«Το 2021 είναι η χρονιά των Ελλήνων, είναι η χρονιά της Ελλάδας», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου.

Η έκθεση

Συνολικά ο θεατής μπορεί να δει 34 θέματα μνημειακών τοιχογραφιών και 367 φορητά εκθέματα, διαφόρων κατηγοριών (χειρόγραφα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, διακοσμητικά καλλιτεχνήματα – φιλελληνικά πιάτα, βάζα, ρολόγια – παρτιτούρες, όπλα).

Προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής, καθώς ακόμη από την ιδιωτική Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο και άλλες ιδιωτικές συλλογές.

Από το εξωτερικό έχουν προσφερθεί ως δάνειο ένας μνημειακών διαστάσεων τοιχοτάπητας με τη «Σχολή των Αθηνών», με την ευγενική συναίνεση του Πρόεδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ από το Τρεβίζο της Ιταλίας ένα εμβληματικός πίνακας με τον λόρδο Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

Η Έκθεση θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, με όλα τα εκθέματα διαθέσιμα, με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour), καθώς και ψηφιακές εφαρμογές-παιχνίδια, αξιοποιήσιμα από την εκπαιδευτική κοινότητα - και όχι μόνο, τα οποία θα αναπλαισιώνουν την εκθεσιακή πληροφορία με παιγνιώδη, ψυχαγωγικό τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ