ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δεδομένα στις μετακινήσεις βουλευτών

Νέα δεδομένα στις μετακινήσεις βουλευτών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με μνημονιακούς όρους θα γίνονται στο εξής οι μετακινήσεις βουλευτών, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς εναρμονίζονται στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με απόφαση του Νίκου Βούτση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής τα ταξίδια των βουλευτών, εντός και εκτός της επικράτειας, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών αποστολών ή για υπηρεσιακούς λόγους, ορίζεται στα 220 ευρώ το ημερήσιο όριο για διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό και 80 ευρώ για το εσωτερικό. Η ημερήσια αποζημίωση για ταξίδια στο εξωτερικό θα ανέρχεται στο εξής στα 100 ευρώ.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε όριο για διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό και δεν ήταν λίγες οι φορές που στη Βουλή έφταναν υπέρογκοι λογαριασμοί. Σε αφορά στην ημερήσια αποζημίωση για το εξωτερικό «κατεβαίνει» από τα 180 στα 100 ευρώ. Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στην ημερήσια αποζημίωση για το εσωτερικό, που έτσι κι αλλιώς δεν προβλεπόταν.

Η απόφαση που υπογράφει ο Πρόεδρος της Βουλής προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα έξοδα κίνησης βουλευτών, υπαλλήλων της Βουλής και λοιπών προσώπων που συμμετέχουν σε αποστολές της Βουλής, εντός και εκτός Επικράτειας, αφορούν, σε κάθε περίπτωση, μετακίνηση σε οικονομική θέση και αναγνωρίζονται απολογιστικά, σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα παραστατικά. Στην περίπτωση που βουλευτής επιλέγει άλλο ταξιδιωτικό γραφείο
ή εταιρεία για την μετακίνησή του, καλύπτει την τυχόν υπερβάλλουσα διαφορά σε σχέση προς την οικονομικότερη προσφορά.

Στις καλυπτόμενες δαπάνες μετακίνησης περιλαμβάνεται και η δαπάνη μετακίνησης από το αεροδρόμιο του τόπου μετάβασης προς το ξενοδοχείο διαμονής και αντίστροφα, με χρήση επιβατηγού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης. Καλύπτεται η μίσθωση ιδιωτικής χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου, εφόσον το κόστος της μίσθωσης αυτής είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου ή άλλου μέσου δημόσιας χρήσης. Δεν καλύπτεται η οδική μετακίνηση με μεταφορικό μέσο ιδιωτικής χρήσης του μετακινούμενου. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η υπηρεσιακή μετακίνηση με βουλευτικό όχημα, εάν ο μετακινούμενος είναι βουλευτής. Στην περίπτωση αυτή, καταβάλλονται, αφού προσκομισθούν τα σχετικά νόμιμα παραστατικά στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων, οι δαπάνες: (α) για τα καύσιμα, λαμβανομένης υπόψη της χιλιομετρικής απόστασης, (β) για τα διόδια, αν η μετακίνηση γίνεται μέσω του εθνικού οδικού δικτύου, καθώς και (γ) για τον ναύλο αυτοκινήτου, αν η μετακίνηση γίνεται με θαλάσσιο μέσο μεταφοράς.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι σε περίπτωση που βουλευτής ή υπάλληλος της Βουλής επιλέγει τόπο διαμονής που δεν καλύπτεται από τα όρια που έχουν οριστεί, καλύπτει ο ίδιος την διαφορά που προκύπτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ