ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: «Βλέπω» πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Βαρουφάκης: «Βλέπω» πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, δεν απέκλεισε την Τρίτη το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.

Μιλώντας στο δίκτυο SBS Greek της Αυστραλίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν μπορεί να έχει πρόγραμμα για μια οικονομία, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι στη φυλακή χρέους της τρόικας».

Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τις κάνει το Μάιο, αν όχι το Μάιο, το φθινόπωρο το αργότερο.

«Το θεωρώ σχεδόν αδύνατο να μην κάνει εκλογές φέτος. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τα ψέματα τα οποία έλεγε τόσο καιρό θα αποκαλυφθούν. Όταν εγώ του έλεγα ότι θα τον αναγκάσουν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να κόψει συντάξεις, αυτό όταν θα έρθει να το κάνει μετά νομίζω ότι θα μπει σε μία σκοτοδίνη. Τα ποσοστά του θα πέφτουν. Και να μην ξεχνούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει διπλές εκλογές. Όχι μία εκλογή», είπε αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, αλλά στις μεθεπόμενες θα ισχύσει το πλειοψηφικό που έχει ήδη ψηφίσει η ΝΔ.

Για την ψήφο των αποδήμων

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι λαμβάνει «μηνύματα οργής από τους ομογενείς» και τόνισε ότι μόνο το κόμμα του καταψήφισε τον ισχύοντα νόμο.

Εξηγώντας τη θέση του ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡΑ25 ήταν υπέρ της ουσιαστικής ψήφου των αποδήμων και πρόσθεσε ότι ο νόμος που πέρασε, ουσιαστικά δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων και πρόσθεσε:

«Θα μιλήσω πολύ συγκεκριμένα. Η κόρη μου του χρόνου που θα είναι 18 χρόνων θα μπορεί να πάρει το αεροπλάνο, όπως γίνεται και τώρα, να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει στις εκλογές. Αλλά δεν μπορεί ψηφίσει στο Σύδνεϋ όπου ζει. Η κόρη του πρωθυπουργού και το προσωποποιώ τώρα το ξέρω, η οποία δουλεύει στη Goldman Sachs στο Λονδίνο θα ψηφίσει μια χαρά. Υπάρχουν δηλαδή δύο ειδών κόρες, εκείνες οι οποίες είναι πραγματικά απόδημες και από τις οποίες στερούμε το δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι δε είναι μόνο η κόρη μου. Είναι και η γιαγιά της που δεν θα μπορέσει να ψηφίσει γιατί δεν έχει καταθέσει στην ελληνική εφορία δήλωση εισοδήματος τα τελευταία χρόνια. Είναι απαράδεκτο, η διασύνδεση και μόνο του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με την οικονομική κατάσταση και με τη φορολογία», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ