ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση Δένδια με Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη
Υπουργείο Εξωτερικών

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τον σεβασμό του πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος τον ευχήθηκε και τον συνεχάρη για τη συμπλήρωση φέτος τριάντα ετών παρουσίας του στον Οικουμενικό Θρόνο και εξήντα ετών ιεροσύνης.

«Έχουν για εμάς στο Υπουργείο Εξωτερικών εξαιρετικό ενδιαφέρον οι πρωτοβουλίες του Πατριάρχη σε θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως, παραδείγματος χάριν, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, για τα οποία ο Οικουμενικός Θρόνος έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη παγκόσμια δραστηριότητα. Θα έχω, λοιπόν, την ευκαιρία να τα συζητήσω μαζί του, όπως βέβαια και ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Ομογένεια εδώ στην Κωνσταντινούπολη και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ιδίου και του πρωθυπουργού για το θάνατο του στενού συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Νίκου Μαγγίνα.

Η συνάντηση των κ.κ. Βαρθολομαίου και Δένδια έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Πόλη και όχι στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, εξαιτίας των αυξημένων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε και το διατηρητέο κτίριο του Κεντρικού Παρθεναγωγείου στο Πέρα, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών. Το ιστορικό κτίριο, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και εμπορικής αξίας, έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ραντεβού με Τσαβούσογλου

Αύριο Πέμπτη, ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00).

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, οριστικοποιήθηκε χθες με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία ανέφερε τα εξής:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη 15 Απριλίου στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου είχε οριστεί για την Τετάρτη (14/04), ωστόσο ο προγραμματισμός άλλαξε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απείχε το τελευταίο διάστημα από προκλήσεις, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση.

Η ελληνική πλευρά υπολογίζει στις αποφάσεις της ΕΕ σε αυτό το νέο διπλωματικό πόκερ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Η αναφορά της Ευρώπης των 27 σε «θετική ατζέντα», η οποία, όμως, θέτει ως προαπαιτούμενο την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είναι εκείνη που δείχνει το δρόμο.

Ειδικότερα, στη δήλωση της ΕΕ αναφέρεται ότι η Ευρώπη των 27 «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως θα παρακολουθούν στενά τις διερευνητικές, αλλά και τα όποια «στραβοπατήματα» προκύψουν, ενδεχομένως, από τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ