ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Έλληνας Επίτροπος διηγείται τις πρώτες στιγμές μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας Επίτροπος διηγείται τις πρώτες στιγμές μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση για το προσφυγικό ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών, Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Για τις στιγμές που έζησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες μίλησε το βράδυ της Τρίτης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας πως τα πρώτα λεπτά μετά τις επιθέσεις προκλήθηκε φόβος και τρόμος.

«Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει», είπε, αποκαλύπτοντας ότι ήταν καθ' οδόν για το κτίριο της Κομισιόν΄μ όταν ξαφνικά είδε μπροστά του να σηκώνονται μπάρες από την αστυνομία και να κλείνουν οι δρόμοι.

Μιλώντας στην εκπομπή Ιστορίες του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, ο Έλληνας επίτροπος διηγήθηκε το πώς βγήκε από το αυτοκίνητό του και μπήκε στο κτίριο από έναν εναλλακτικό δρόμο μετά από το χτύπημα στο μετρό.

Είδαμε εικόνες πανικού στον δρόμο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει δεξιά και αριστερά», ανέφερε και συνέχισε: «Το άλλο χτύπημα ήταν διπλά στην Κομισιόν. Κατέβηκα από το αμάξι και πήγα σε έναν δρόμο πίσω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μπω μέσα.

Οι επόμενες κινήσεις του Επιτρόπου, όπως τις αφηγήθηκε, ήταν να πάει κατευθείαν στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Κομισιόν, Επισήμανε δε ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητοποιήθηκαν άμεσα.

«Αμέσως μετά τέθηκε σε λειτουργία το αντιτρομοκρατικό κέντρο στη Χάγη και αρχίσαμε να συντονίζουμε τα κράτη–μέλη», επεσήμανε ο επίτροπος, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να ανταλλάζουν πιο άμεσα τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Έλληνας Επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε κινητοποιηθεί και προχωρήσει σε συντονισμό των σχετικών της ενεργειών ήδη από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται έτσι εύκολα η τρομοκρατία. Όσα συστήματα και να στήσεις, η τυφλή βία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας «αυτό που ζήσαμε στο Παρίσι, το ζήσαμε και στις Βρυξέλλες σήμερα. Οι βόμβες ήταν κατασκευασμένες με την ίδια συνταγή».

«Οι δράστες στο Παρίσι διέσχισαν επτά ευρωπαϊκές χώρες και όλες είχαν κατά κάποιον τρόπο μια πληροφόρηση...», ανέφερε στη συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουν πλέον αρχίσει να συντονίζονται διάφορα όργανα, «το κακό έχει γίνει».

Αλλά η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται έτσι. Η τυφλή βία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε πως πριν από λίγο καιρό έγινε κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών τεχνολογίας, όπους τους ζήτησε να αφαιρεθούν από το διαδίκτυο οι πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους τρομοκράτες για την κατασκευή βομβών.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων ανέφερε ότι όλη η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη, το ίδιο και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Επισήμανε δε πως οι τρομοκράτες είναι γέννημα–θρέμμα των χωρών, στις οποίες στρέφονται εναντίον.

Η Ευρώπη πρέπει να δει το ζήτημα της επανένταξης αυτών των ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ