ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους

Συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες ηθικές προκλήσεις που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη

Στόχος είναι μια καθολικότερη προσέγγιση στην ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των θετικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Αναγκαία στοιχεία αυτής της αποστολής είναι τόσο η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όσο και η κατάλληλη υποστήριξη των συναφών κρατικών πολιτικών.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συστάθηκε με τον ν. 4780/2021 (Α΄ 30) και αποτελείται από 11 επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, υπαγόμενη στον πρωθυπουργό, θα ταυτοποιεί και θα προάγει πολιτικές με σκοπό να ενθαρρύνουν την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία σε συνάρτηση με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ηθική.

Στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, τοποθετείται η καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, κυρία Έφη Βαγενά.

Υπέρ του ορισμού της κας. Βαγενά ως Προέδρου της Επιτροπής, τάχθηκε σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική, Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης.

Ακολουθούν η σύνθεση της Επιτροπής και τα σύντομα βιογραφικά των μελών της:

1. Πρόεδρος: Έφη Βαγενά

2. Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Τσέκερης

3. Σέργιος Θεοδωρίδης

4. Ευάγγελος Καρκαλέτσης

5. Κώστας Καρπούζης

6. Ιωάννης Κομπατσιάρης

7. Ισμήνη Κριάρη

8. Ευγενία Πρεβεδούρου

9. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης

10. Δημήτριος Σκαλτσάς

11. Σταυρούλα Τσινόρεμα

Τα βιογραφικά των μελών της Επιτροπής

Έφη Βαγενά (Πρόεδρος): Η κα. Ευτυχία (Έφη) Βαγενά είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της ως κοινωνική ιστορικός με διδακτορικό στην Ιστορία της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και με μεταδιδακτορικές σπουδές στη Βιοηθική και την Πολιτική Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το έντονο ενδιαφέρον της για την πολιτική υγείας την οδήγησε να εργαστεί, για αρκετά χρόνια, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Με την επιστροφή της στον ακαδημαϊκό χώρο, ως επίκουρη καθηγήτρια του Ελβετικoύ Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, ίδρυσε το Εργαστήριο Ηθικής και Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η αντιμετώπιση ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν στην αιχμή της βιοτεχνολογικής έρευνας, σε τομείς όπως οι γονιδιωματικές τεχνολογίες, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικές εφαρμογές και η ανάλυση δεδομένων στη δημόσια υγεία. Το Εργαστήριό της μεταφέρθηκε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το 2017.

Η κα Βαγενά είναι συνεργάτης στο Berkman Klein Center for Internet & Society του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας για τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ελβετικού δικτύου εξατομικευμένης υγείας. Επί του παρόντος, είναι συμπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για θέματα ηθικής και διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο της υγείας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συνεπιμεληθεί αρκετά βιβλία. Η συμβολή της κας Βαγενά είναι ευρέως αναγνωρισμένη στην ανάπτυξη του πλαισίου διακυβέρνησης και διαχείρισης των δεδομένων υγείας και τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υγείας. Είναι τακτική σύμβουλος κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και οργανισμών του Δημοσίου σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και ηθικής.

Χαράλαμπος Τσέκερης (Αντιπρόεδρος): Ο δρ Χαράλαμπος Τσέκερης είναι Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική. Συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα World Internet Project – Greece, που εστιάζει στη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, και κατέχει τιμητικά τη θέση του έκτακτου Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Ηγεσίας του Πανεπιστημίου του Stellenbosch, ενώ διατελεί Ερευνητικός Εταίρος στο Anti-Corruption Education and Research Centre του ιδίου Πανεπιστημίου.

Σπούδασε Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Brunel University του Λονδίνου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει σε πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται ενεργά με ερευνητικά εργαστήρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κύριο πεδίο μελέτης την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και τη σύνδεση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις αξίες της κοινωνίας.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την περίοδο 2014-2017, ως κύριος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Έχει επιμεληθεί τρία βιβλία από τον εκδοτικό οίκο Routledge και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ το πιο πρόσφατο βιβλίο του εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2018. Το εν γένει συγγραφικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και συγκεντρώνει πολλές εκατοντάδες ετεροαναφορές.

Σέργιος Θεοδωρίδης: Ο κ. Σέργιος Θεοδωρίδης είναι Ομ. Καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Eπεξεργασίας Δεδομένων στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα στα σημαντικότερα διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων του χώρου. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων στα ελληνικά, δύο από τα οποία για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συν-εκδότης του Βιβλίου Adaptive System Identification and Signal Processing Algorithms, Prentice Hall, 1993 και συν-συγγραφέας του βιβλίου Pattern Recognition, Academic Press, 2009 (4η έκδοση). Το βιβλίο αυτό ανήκει στους ευπώλητους (best selling) τίτλους διεθνώς και έχει ήδη μεταφραστεί στα κινέζικα και τα ελληνικά. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Introduction to Pattern Recοgnition: A Matlab Approach, Academic Press, 2010, που έχει μεταφραστεί στα κορεάτικα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Machine learning: A Bayesian and Optimization Perspective, Academic Press, (2η έκδοση), 2020, που έχει μεταφραστεί στα κινέζικα.

Έχει τιμηθεί με υψηλού κύρους διεθνή βραβεία όπως το 2017 European Association of Signal and Image Processing Processing (EURASIP) Athanasios Papoulis Award, το 2014 Institute of Electronics and Electrical Engineers (IEEE) Signal Processing Society Education Award και το 2014 EURASIP Meritorious Service Award. Επτά από τις δημοσιεύσεις του έχουν τιμηθεί με βραβείο καλύτερης δημοσίευσης (best paper award) συμπεριλαμβανομένων και των υψηλού κύρους 2014 IEEE Signal Processing Magazine Best Paper award και 2009 IEEE Computational Intelligence Society Transactions on Neural Networks Outstanding Paper Award. Έχει υπηρετήσει ως εκδότης (Editor-in-Chief) του σημαντικότερου περιοδικού του αντικειμένου του IEEE Transactions on Signal Processing, ως Αντιπρόεδρος της IEEE Signal Processing Society, και ως πρόεδρος της EURASIP.

Έχει τιμηθεί με τις θέσεις Otto Monstead Guest Professor, Τεχνικό Πανεπιστήμιο, Δανία, 2012, Excellence Chair, Πανεπιστήμιο Carlos III, Μαδρίτη, Ισπανία, 2011 και Distinguished Professor Chair, Πανεπιστήμιο Aalborg, Δανία, 2020. Έχει υπηρετήσει ως επισκέπτης Καθηγητής σε υψηλού κύρους Πανεπιστήμια όπως Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Shenzhen, Κίνα, Oregon University, ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο του Κυότο, Ιαπωνία, University of Edinburgh, Σκωτία, Πανεπιστήμιο του Erlangen, Γερμανία, Πανεπιστήμιο του Darmstadt, Γερμανία και CNET, Lannion, Γαλλία. Έχει χρηματίσει πρόεδρος του Κέντρου Καινοτομιών της Πάτρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της COSMOTE και Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Είναι Life Fellow της IEEE, Fellow της EURASIP, Fellow της IET και αντεπιστέλλον μέλος της Royal Society of Edinburgh (RSE).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ