ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διήμερη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Kατεχόμενα μετά τη συνάντηση με Δένδια

Διήμερη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Kατεχόμενα μετά τη συνάντηση με Δένδια
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Burhan Ozbilici

Διήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσολγου, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί το μεσημέρι της Πέμπτης στην τουρκική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην αντζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί επίσης το Κυπριακό, ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε νωρίτερα την ικανοποίησή του για τις επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του, τονίζοντας ότι «η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Ελλάδα είναι σημαντική».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν από την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε τους τόνους αναφορικά με τη στάση της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας σε δηλώσεις του την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Της επίσκεψης Δένδιας στην Άγκυρα, θα προηγηθεί στην Αθήνα η τριμερής σύνοδος των επικεφαλής διπλωματίας Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Λιβάνου με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημία του κορωνοϊού. Θα συζητηθούν επίσης η συνεργασία του Λιβάνου με την ΕΕ, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.

Εκτός προγράμματος η συνάντηση Δένδια - Ερντογάν

Εκτός προγράμματος και εκτός πρωτοκόλλου, έπειτα απο πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη Δένδια πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ