ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Ν. Παππά καταθέτει ο Τόμπρας

Στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Ν. Παππά καταθέτει ο Τόμπρας
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, καταθέτει από το πρωί ο Κυριάκος Τόμπρας.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με τη δικογραφία, έφερε σε επαφή τον Χρήστο Καλογρίτσα με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι ο κ. Τόμπρας υποστήριξε πως το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρυ της κατασκευαστικής εταιρείας CCC εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αυτό που ήθελαν σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι.

«Ο Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα. Ήταν ο τρίτος. Πρώτα πήγα στον Γ. Κουρή και μετά στο Βρυώνη», φέρεται να κατέθεσε.

«Ο Κουρής μου ζήτησε 48ώρες προθεσμία για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Τελικά με πήρε και μου είπε:

«Δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα μαλ@@@να. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πληροφορίες από την προανακριτική επιτροπή ανέφεραν πως ο κ. Τόμπρας κατέθεσε σχετικά με τον κ. Καλογρίτσα.

«Η τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας ο οποίος όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει "μπορώ". Όλη η αγορά τον φώναζε «κόκκινο» εργολάβο. Δεν θα παιδευόμουν πολύ να πείσω τους Χούρυ ότι είναι φιλικός στην κυβέρνηση. Όλοι τον ήξεραν», φέρεται να είπε.

«Εγώ γνώρισα Χούρυ – Καλογρίτσα. Την πρώτη χειραψία στην ζωή τους την έκαναν με την σύσταση την δική μου. Δεν υπήρξα ποτέ παρών σε συζήτηση Παππά - Καλογρίτσα ή Χούρυ – Παππά», είπε σύμφωνα με πηγές.

Ο Κυριάκος Τόμπρας φέρεται να δήλωσε «διαμεσολαβητής» και πως δεν ήταν ποτέ συνεργάτης του Καλογρίτσα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κατέθεσε, ότι οι Χούρυ είπαν στον κ. Τόμπρα ότι τους είπε ο Σπίρτζτης να πάει να γ@@@ ο Καλογρίτσας, να βάλει λεφτά απο την τσέπη του. «Κρυφά από μένα πήγαν στο Μαξίμου. Και προφανώς δεν έχω συναντήσει Χούρυ και Καλογρίτσα στο Μαξίμου. Αν με κοροιδεύανε δεν το ξέρω, δεν το είδα με τα μάτια μου»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Τόμπρας απέφυγε να αποκαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από την κωδική ονομασία White House, που αναφέρεται στο e-mail του ίδιου με τον Φουάντ Χούρυ, διατυπώνοντας φόβο ακόμα και για τη ζωή του.

Στ. Κελέτσης (πρόεδρος): Ξέρετε τι είναι το White House και το White Porscha;

Κ. Τόμπρας: Αν πω ονόματα κινδυνεύω

Δ. Μαρκόπουλος: Με την ζωή σας ή με αγωγή;

Κ. Τόμπρας: Και με τα δύο. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;

Σε ότι αφορά στην μεταφορά χρημάτων προκειμένου ο κ. Καλογρίτσας να πάρει μέρος στον διαγωνισμό είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρυ επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρυ – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρυ και ο Παππάς ήξεραν αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρυ μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρυ έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».

Ο κ. Τόμπρας σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής κατέθεσε σχετικά με την υπεργολαβία, την οποία χαρακτήρισε "εικονική" πως «συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπου Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ηταν Κυριακή παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή. Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασακης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουαντ Χουρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σαμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί- Al Jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Ηθελαν να υπάρχει δίωρο αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων για τον αραβικό κόσμο».

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Τόμπρας ανέφερε πως ήταν ο δραστικός καταλύτης, ο διαμεσολαβητής κι ότι χωρίς εκείνον δεν θα μπορούσε να γινόταν συμφωνία Χούρυ – Καλογρίτσα

«Στην πρώτη συνάντηση διαπίστωσα απλώς βούληση για συνεργασία», φέρεται να είπε και σημείωσε πως «ο Καλογρίτσας έβαλε λεφτά, 8,5 εκατ. ευρώ». Έλεγαν ακόμη, πως ο μάρτυρας είπε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω συνάντηση στο Μαξίμου. Μπορεί να έγινε η συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι στο καφενείο. Δεν άκουσα τον Παππά» κι ότι «δεν υπάρχει σε καμία αλληλογραφία ούτε Παππάς ούτε άλλο πολιτικό πρόσωπο». Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο κ. Τόμπρας απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Σταύρου Κελέτση, αν ξέρει ποιος είναι το «White House» και το «White Porscha», είπε: «Εγώ δεν ρώτησα ποτέ γιατί το φανταζόμουν, αλλά δεν το ξέρω. Και δεν θα το πω ποτέ τι φανταζόμουν. Με φαντασίες δεν στήνονται δίκες. Ρωτήστε τον Φουάντ Χούρυ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ