ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
INTIME NEWS

Τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, προβλέπει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο Βορίδη που αίρει τους περιορισμούς για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Στην τροπολογία με θέμα «δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς» που υπογράφουν ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος τομεάρχης Εξωτερικών, η Αν. Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού Θεοδώρα Τζάκρη και ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης προτείνουν τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας να κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό: α) Ευρώπης β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικήςγ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και δ) Υπολοίπων χωρών.

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο : «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»
Θέμα: «Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την παρούσα ρύθμιση, σε εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων ,ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι (Βλ. Έκθεση Προεδρείου του ΣΑΕ «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» της 23ης Ιουλίου 2009), αλλά και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με Έκθεση της, κατόπιν, μάλιστα, εισήγησης του νυν Υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ, στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 2017.Ενόψει των ανωτέρω, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του νόμου 4648/2019 και κάθε άλλη γενική ή ειδική ρύθμιση καταργούνται.


Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο……………….
«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:1. Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό: α) Ευρώπης β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικήςγ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής καιδ) Υπολοίπων χωρών.
Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο ,σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές. Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται , χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή. 2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται. »

Αθήνα 15/4/2021


Οι προτείνοντες βουλευτές

Κατρούγκαλος Γιώργος

Τζάκρη Θεοδώρα

Ζαχαριάδης Κώστας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ