ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού να ασκούν χωρίς περιορισμούς το εκλογικό τους δικαίωμα ζήτησε από τα κόμματα ο Μάκης Βορίδης.

«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα και πρέπει να τοποθετηθείτε», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που απαιτεί πλειοψηφία 2/3 για να εγκριθεί.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν φαίνεται να καθίσταται εφικτός ο στόχος συγκέντρωσης των 200 θετικών ψήφων, αφού το άθροισμα των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση) ανέρχεται σε 190 βουλευτές.

Για εργαλειοποιίηση της ψήφου των αποδήμων έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε την κυβέρνηση φθηνό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών τάχθηκαν Ευαγγελία Λιακούλη και Κωνσταντίνος Χήτας από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση αντίστοιχα, ενώ ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ έκανε λόγο για αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά και πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των αποδήμων από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που τους βλέπουν ως «κουκιά». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Φωτεινή Μπακαδήμα, εκ μέρους του ΜέΡΑ25.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποφύγει την αναμέτρηση, από την στιγμή που ένα δικό του στέλεχος, εν προκειμένω η κ. Τζάκρη ήταν αυτή που άνοιξε το θέμα με τη συνέντευξή της σε εφημερίδα της Ομογένειας», είπε ο Μάκης Βορίδης και ανέφερε ότι ουσιαστικά όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, τάσσονται υπέρ της άρσης των περιορισμών και πως το ζήτημα του πώς θα εκπροσωπούνται οι απόδημοι, σε πόσες εκλογικές περιφέρειες ή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα. «Μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε τη διάταξη που συμφωνούμε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ