ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης στη Ρώμη: Ελλάδα και Ιταλία θέλουν περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο

Βαρβιτσιώτης στη Ρώμη: Ελλάδα και Ιταλία θέλουν περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο
Ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βιντσέντσο Αμέντολα, υποδέχεται τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Ρώμη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση με τον Ιταλό υφυπουργό προεδρίας, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βιντσέντσο Αμέντολα, είχε σήμερα, Πέμπτη, στη Ρώμη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον οποίο έθεσαν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, την Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό υπό το φως και της ανάγκης ανάκαμψης του Τουρισμού, καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως συζητήθηκαν «όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και εκείνα που έχουν σχέση με την ασφάλεια στην νοτιανατολική Μεσόγειο, τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση της Λιβύης».

«Οι δύο χώρες μας έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο να υπάρχει ένα περιβάλλον ασφάλειας στην Μεσόγειο, να τηρούνται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, να υπάρχει διεθνής συνεργασία και η ευρωπαϊκή εμπλοκή να προσφέρει και να προσθέτει σε αυτούς τους στόχους» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Λιβύη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών μας στην Τρίπολη, νομίζω πως είναι σημαντικό το ότι συνεχίσαμε αυτήν την συζήτηση, η οποία ξεκίνησε και πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία».

Ο δε Ιταλός υφυπουργός προεδρίας, Βιντσέντσο Αμέντολα, ανέφερε: «Ιταλία και Ελλάδα συνεργάζονται στενά. Μια στενή συνεργασία σε μια κρίσιμη φάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργασθήκαμε από κοινού για να φτιάξουμε το Next Generation EU και είμαστε από τις χώρες που έχουν ετοιμασθεί καλύτερα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

Συνεργαζόμαστε και στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Όπως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στα θέματα της Τουρκίας, της ειρήνης στην Μεσόγειο, αλλά και στο πλαίσιο της συνάντησης για την ειρήνευση της Λιβύης, όπως απέδειξε η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών μας που πραγματοποιήθηκε στην Λιβύη. Είναι όλα θετικά μηνύματα. Είμαστε δυο χώρες που ενώνουν την Ευρώπη και θέλουν να προωθήσουν στην Ευρώπη μια στρατηγική ενότητας για την καταπολέμηση του κορονωϊού, αλλά και για μια εξωτερική πολιτική ειρήνης στην Μεσόγειο» επισήμανε ο Βιντσέντσο Αμέντολα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι μεταξύ των άλλων, Ιταλία και Ελλάδα συνεργάζονται στενά στο θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. «Η συνεργασία μας επεκτείνεται και στο μεταναστευτικό, για μια κοινή θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ανάκαμψη του Τουρισμού, που είναι ζωτικής σημασίας τομέας και για τις χώρες μας».

Από την πλευρά του, ο Βιντέντσο Αμέντολα υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ιταλία κέρδισαν μαζί σημαντικές μάχες όπως εκείνη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τώρα συνεργαζόμαστε και στο θέμα των εμβολιασμών, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Ρώμη και την Αθήνα, Μιλήσαμε βέβαια και για τον Τουρισμό, διότι ο εμβολιασμός πρέπει να συμβαδίσει με την επαναλειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων. Ιταλία και Ελλάδα συνεργάζονται ώστε η Ευρώπη να υιοθετήσει ήδη από τον Ιούνιο το ψηφιακό πάσο, το οποίο θα στηρίξει σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη» είπε ο Ιταλός υφυπουργός προεδρίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Ο κ.Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στους Ιταλούς δημοσιογράφους δήλωσε, επίσης, ότι «στη σημερινή συζήτηση έγινε αναφορά στον αγωγό EastMed, που είναι μια νέα ενεργειακή λύση για την Ευρώπη» και ότι «είναι σημαντικό, η Ιταλία, να λάβει μέρος στον αγωγό αυτό για να του δοθεί περαιτέρω προοπτική».

Τέλος, ο Βιντσέντσο Αμέντολα, ερωτηθείς για την πορεία των ιταλο-τουρκικών σχέσεων, τόνισε:

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους, κατά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής είπαμε ότι με την Τουρκία θέλουμε έναν εποικοδομητικό, αλλά σαφή διάλογο. Με στοιχεία διαπραγμάτευσης, στοιχεία που από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους φτάνουν μέχρι την Άγκυρα [σήμερα πραγματοποιείται σημαντική συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στην 'Αγκυρα] με έναν διάλογο με σαφή λόγια. Τα σαφή λόγια που χρησιμοποιεί η κυβέρνησή μας είναι εκείνα που ενέκρινε το ιταλικό Κοινοβούλιο. Διότι σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πρέπει να γίνεται αναφορά και σε στοιχεία που δεν συμμεριζόμαστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ