ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετραμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο

Τετραμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 16 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία θα διεξαχθεί στην Πάφο.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, η οποία καθίσταται δυνατή μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αποσκοπεί στην αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται για περαιτέρω διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη βάση μιας θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

Η σύνοδος θα λάβει χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στην Πάφο με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντάλ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Ο τελευταίος θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τέως υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, Δρ. Ανουάρ Γκαργκάς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που θα αρχίσει την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σε σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση ανάμεσα σε άλλα στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, ως επίσης στην κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν, στην παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών, επί στοχευμένων προτάσεων για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων, και όχι μόνο, χωρών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων και η διεύρυνση των ανταλλαγών σε επίπεδο νεολαίας και ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων.

Με την ολοκλήρωση της κοινής συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις (στις 17.30), οι οποίες θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του δικτυακού τόπου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και με τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το πρωί του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες Υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα μεταβεί για τον σκοπό αυτό στον χώρο της συνάντησης στην Πάφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ