ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα το «θερμό επεισόδιο» Δένδια - Τσαβούσογλου

Πώς μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα το «θερμό επεισόδιο» Δένδια - Τσαβούσογλου
AP Photo/Burhan Ozbilici

Οργή εκφράζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα μετά τη συνάντησή του με το Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ψέγουν τον Έλληνα υπουργό κατηγορώντας τον για θρασύτητα, κρατούν ωστόσο το θέμα «χαμηλά» στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σε διαφορετικό κλίμα -και αυτό ίσως είναι ενδεικτικό για τη στάση της Αγκυρας- το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο δεν αναδεικνύει το θέμα και απλώς είχε για τίτλο τη δήλωση Τσαβούσογλου, την οποία σύντομα κατέβασε από την home page του δικτυακού του τόπου: «Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν με εποικοδομητικό διάλογο».

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε την είδηση στον δικτυακό του τόπο υπό τον τίτλο: «Σκληρή αντίδραση Τσαβούσογλου στον Έλληνα υπουργό» και μεταφέρει την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού περί «προσβλητικών δηλώσεων» εις βάρος της Τουρκίας από την πλευρά του κ. Δένδια. Το ίδιο δίκτυο μεταφέρει και τη δήλωση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ: «:Όσοι υποστηρίζουν ως θέση της χώρας τους τα ψέματα κατά της Τουρκίας ιστορικά υφίστανται τραγωδίες».

Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak έχει τίτλο «Απάντησε αμέσως ο Τσαβούσογλου: Ήρθε να χαλάσει και όχι να βελτιώσει τις σχέσεις». Το θέμα καταλαμβάνει μικρό μέρος του πρωτοσέλιδου.

Σε ανάλογο ύφος και έκταση και η συντηρητική Turkiye: «Πήρε το μάθημά του ο θρασύς Δένδιας από τον Τσαβούσογλου: Τον έβαλε στη θέση του»

Η Aksam κάνει λόγο για «Μάθημα διπλωματίας στον Έλληνα υπουργό», ενώ πολύ υποβαθμισμένο παρουσιάζει το θέμα στο πρωτοσέλιδό της και η Sabah υπό τον τίτλο: «Άμεση παρέμβαση στην απρέπεια του Δένδια»

Η Milliyet υποστηρίζει ότι ο έλληνας υπουργός «Δεν σεβάστηκε το ότι είναι επισκέπτης», ενώ η Hurriyet του ίδιου δημοσιογραφικού ομίλου έχει τίττλο: «Η μεγάλη ντροπή του Έλληνα υπουργού»

Η εθνικσιτική Yeni Cag, που εκφράζει θέσεις των Γκρίζων Λύκων, έχει μία μονόστηλη αναφορά στο πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο: «Σκληρή αντίδραση στον θρασύ Δένδια»

Η κεμαλική Sozcu αναρωτιέται: «Τι θρασύτητα είναι αυτή;». Το θέμα ωστόσο δεν καταλαμβάνει την κεντρική θέση, αλλά χαμηλότερα στο πρωτοσέλιδο.

H Cumhuriyet στη δεύτερή έκδοσή της έχει τίτλο η «Ήρθε για καβγά και σόου - Η Αθήνα απέρριψε τον κλάδο ελαίας», ενώ τέλος το θέμα απουσιάζει πλήρως από το πρωτοσέλιδο της Karar.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ