ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη σε Δένδια – Κριτική σε Μαξίμου

ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη σε Δένδια – Κριτική σε Μαξίμου
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ / ΙΝΤιΜΕ

Μια «διπλή» γραμμή υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβλούσογλου.

Από τη μια μεριά, η Κουμουνδούρου στήριξε τον Νίκο Δένδια. Σε ένα (όχι πολύ συνηθισμένο το τελευταίο διάστημα) συναινετικό ύφος, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας.»

Έλλειψη στρατηγικής

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση στηλιτεύεται η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Το ζήτημα της συνολικής στρατηγικής αποτελεί άλλωστε το βασικό στοιχείο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η στάση Δένδια δεν γεμίζει αυτό το κενό στρατηγικής. Υπογραμμίζεται δε ότι:

«Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής. Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος.»

Η διαρροή

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη χτεσινή διαρροή του Μαξίμου ότι ο κ. Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνταν γιατί το Μαξίμου ένιωσε την ανάγκη να πει το αυτονόητο, δηλαδή ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Αξιωματούχος της Κουμουνδούρου έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας στο CNN Greece ότι:

«Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως τα εθνικά και σε φάση όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που βρήκε να πει ήταν εσωκομματικής στόχευσης και εσωτερικής κατανάλωσης.»

Εγκλωβισμός Μητσοτάκη

Στην Κουμουνδούρου είναι ηγεμονική πια η αντίληψη ότι ο εσωκομματικός εγκλωβισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί σε παραλυσία την εξωτερική πολιτική. Υπό το καθεστώς αντικρουόμενων εσωκομματικών πιέσεων για το ποια γραμμή θα πρέπει να ακολουθηθεί για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πολιτικά αδύναμος να υπηρετήσει την όποια στρατηγική προκρίνει.

Στην Κουμουνδούρου παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την πρόσφατη κόντρα του Κώστα Καραμανλή με τον Κώστα Καραμανλή για το Ελσίνκι. Είναι γνωστός ο σεβασμός που τρέφει ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει τη δικιά του γραμμή για την εξωτερική πολιτική. Μια γραμμή που στηρίζεται στο δίπολο «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» - «διάλογος με την Τουρκία με σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ