ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Δεν τίθεται θέμα συνέχισης από το Κραν Μοντάνα

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Δεν τίθεται θέμα συνέχισης από το Κραν Μοντάνα

Στα Κατεχόμενα βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, την ώρα που στην Πάφο πραγματοποιήθηκε τετραμερής σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μήνυμα που εξέπεμψε η τουρκική πλευρά ήταν ότι δεν τίθεται θέμα νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης στη βάση του Κραν Μοντάνα.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερσίν Τατάρ. «Θέλουν να επιβάλουν την ομοσπονδία επικαλούμενοι τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις ήταν εκεί και στο σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Δεν υπήρξε κανένα όφελος» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δικαίωμα να πορευθεί με το δικό του «κράτος», στην βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Μιλώντας πρώτος στη συνέντευξη Τύπου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι είδαν τις τελευταίες πινελιές σήμερα πριν την Γενεύη και επανέλαβε ότι η ομοσπονδία συζητείται από το 1968 μεταξύ των Ντενκτάς και Κληρίδη και επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ήρεμη γιατί το κράτος της αναγνωρίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία που «σφετερίστηκαν», όπως είπε, έχει μπει στην ΕΕ.

Σηκώνονται από το τραπέζι των συνομιλιών και συνεχίζουν ως Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι Τουρκοκύπριοι συνεχίσουν με «απομόνωση και περιορισμούς», πρόσθεσε. Με αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, δεν πρόκειται να βρεθεί σε αυτό το πλαίσιο μια συμφωνία, αυτό μας το είχε πει ο κ. Τσαβούσογλου το 2017, δήλωσε ο κ. Τατάρ.

Πλέον, είπε, υπάρχει μια άποψη που τυγχάνει αποδοχής και αυτή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην βάση της ομοσπονδίας και η τουρκική πλευρά θα πάει στο τραπέζι των συνομιλιών με διαφορετικές ιδέες.

Μετά και την δική του εκλογή στην «προεδρία», είπε ο κ. Τατάρ, υπάρχει μια νέα βούληση την οποία έχει εκφράσει στον ΟΗΕ, την ΕΕ και ξένους πρέσβεις, πως μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη συμφωνία μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο στην βάση των δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών, που θα ζούνε δίπλα δίπλα, στην βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Εμείς λέμε διεθνώς, συνέχισε, ότι «είμαστε ένας χωριστός λαός, γιατί η Βρετανία όταν αποχώρησε από εδώ έδωσε την εξουσία σε δύο κυρίαρχους λαούς. Εμείς, με την απειλή των όπλων, αποκλειστήκαμε από την Κυπριακή Δημοκρατία». Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Τατάρ, δεν προέκυψε μια συμφωνία όπου οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να στηρίξουν το δικό τους «κράτος», να εκφράσουν το κυριαρχικό τους δικαίωμα, γι' αυτό έχουν δικαίωμα να πορευθούν «με το δικό τους κράτος στην βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Η διαφορά τώρα με παλαιότερα, συνέχισε ο κ. Τατάρ, είναι η κυριαρχία, αυτό διεκδικούν τώρα οι Τουρκοκύπριοι με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. «Κόκκινες μας γραμμές είναι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία μας και σίγουρα εκ των ων ουκ άνευ για μας είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Με αυτή την προσέγγιση πάμε στην Γενεύη. Θα είναι μια ευκαιρία για καλό αποτέλεσμα», είπε.

Από την στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ ήρθε στην πολιτική, στηρίζει το μοντέλο λύσης δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας και σε αυτό το θέμα ο τουρκοκυπριακός «λαός» τον στηρίζει, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτό το μοντέλο, είπε, στηρίζει και η Τουρκία με όλες της τις δυνάμεις.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, προσπάθησε σε όλα τα φόρα για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η άλλη πλευρά, πρόσθεσε, φαινόταν ότι ήθελε λύση, αλλά στο τέλος της ημέρας απέρριψαν την ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε την εξουσία, ούτε την ευμάρεια. Άλλαξε κάτι από το Κραν Μοντάνα μέχρι τώρα; Όχι. Τίποτε δεν άλλαξε τα τελευταία 4 χρόνια» είπε.

Βλέπουμε, συνέχισε, ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν ξανά την ομοσπονδία, επικαλούμενοι τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Αυτές οι αποφάσεις δεν υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν; Δεν υπήρχαν στο Κραν Μοντάνα; Υπήρχαν. Υπήρξε κάποιο όφελος; Όχι. Καθόλου. Υπάρχει λόγος να επιβάλλονται παρωχημένες παράμετροι που δεν έφεραν και δεν θα φέρουν κανένα όφελος; Όχι, δεν υπάρχει. Ποιος είναι ο λόγος για μια αδύνατη επιβολή; Κάποιος πραγματικά να μας το εξηγήσει αυτό, σε μας και στον τουρκοκυπριακό λαό» συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι μετά το Κραν Μοντάνα είχαν δηλώσει πως πλέον δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και το ίδιο είπαν και όσοι ήταν τότε στις συνομιλίες εκπροσωπώντας το ψευδοκράτος, όπως είπε.

«Γι’ αυτό εμείς πιστεύουμε ότι πλέον δεν θα χάσουμε άλλο χρόνο για ομοσπονδιακή λύση και πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και νέα οράματα. Και γι' αυτό βάζουμε ένα πλαίσιο, που θα βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί, δίκαιο, μόνιμο και βιώσιμο, που θα έχει αμοιβαίο κέρδος για όλες τις πλευρές. Θέτουμε το όραμα. Με αυτό θα συμμετάσχουμε στις συναντήσεις στην διαδικασία εμπρός μας» ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι θέλουν πραγματικά να αρχίσει μια διαδικασία νέων διαπραγματεύσεων που θα έχει νόημα, ισότιμη και αποτελεσματική.

Στη Γενεύη δεν αρχίζει μια νέα διαπραγμάτευση, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι θα εξετάσουν εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος και σίγουρα δεν θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. «Δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, και θα ήθελα να το τονίσω αυτό για μια φορά ακόμη», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ