ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Το 5ο Μνημόνιο είναι δεδομένο

Βαρουφάκης: Το 5ο Μνημόνιο είναι δεδομένο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στον  ΑΝΤ1  στους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη ο Γάνης Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 είπε ότι: «Τα λεφτά είναι πολλά, περίπου 10 δις ευρώ σε 5-6 χρόνια. Και αν δε θέλετε να πιστέψετε εμένα, πιστέψτε τον κ. Σταϊκούρα που στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγράψει μόλις 2,5 δις για φέτος.

Περίπου τόσα θα είναι, 2,5-3 δις ευρώ κάθε χρόνο, για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Στα 72 δις ο κ. Μητσοτάκης έκανε το φοβερό να προσθέσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα ΕΣΠΑ που έτσι κι αλλιώς είχαμε, δάνεια που είχε πει ότι δεν θα πάρουμε. Το ερώτημα είναι, που πάνε αυτά τα χρήματα; «

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι:

«Το 5ο μνημόνιο είναι δεδομένο, δεν θα το πουν έτσι, γιατί αν σκεφτείτε ότι μόνο φέτος ο κ. Σταϊκούρας πρέπει να δώσει 11,5 δισεκατομμύρια στους δανειστές, άλλα 9,5 του χρόνου, άλλα 11,5 σε δύο χρόνια, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα δισεκατομμύρια δεν αρκούν. Συν, ότι δεν θα πάνε στο κράτος. Είναι ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ –καλό είναι αυτό- αλλά να σας θυμίσω ότι το 2010 είχαμε πάλι πολλά δις από ΕΣΠΑ και δεν αντιστάθμισαν την ύφεση που έφερε η κρίση.

Σήμερα ο Β. Σόιμπλε δημοσίευσε ένα άρθρο που εξηγεί την ανάγκη να μπούμε σε μνημόνιο ευρωπαϊκά. Αλλά δεν είναι όλες οι χώρες ίδιες. Εμείς έχουμε ξεπεράσει το 210% του ΑΕΠ σε ότι αφορά στο δημόσιο χρέος. Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να κοιτάτε από μόνοι σας τα στοιχεία. Όταν έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο θα διατηρηθεί και φέτος, είναι πολύ απλό γιατί όταν το Βερολίνο ισοσκελίσει τον δικό του προϋπολογισμό –όταν το κάνει- θα έρθει και θα μας πει, τώρα ισοσκελίστε κι εσείς τον δικό σας. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων.»

Δημόσιο χρέος

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι:

«Η δημοσιονομική τρύπα δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκάθαρα δεν φτιάχτηκε γι’ αυτό. Το δημόσιο χρέος είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμο και θα κουρευτεί. Δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτή η τρύπα. Γίνεται. Αλλά έγινε σε λάθος στιγμή.

Το 2012 ο κ. Βενιζέλος κούρεψε 100 δις χρέος. Το πρόβλημα ποιο ήταν; Ότι δεν ήταν θεραπευτικό κούρεμα. Αυτό που κάνουν τώρα, αυτό που έγινε το 2018 –που εγώ ονομάζω 4ο μνημόνιο- όταν επιμήκυναν τις αποπληρωμές για μετά το 2032, πήραν 130 δις που ήταν να πληρωθούν μεταξύ του 2020 και του 2032 και τις πήγαν μετά και αυτό κούρεμα είναι.»

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι:

«Ακούω πολύ όμορφα λόγια από τον κ. Τσίπρα. Για παράδειγμα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όμως, για να προστατέψεις την πρώτη κατοικία πρέπει να σταματήσεις την πώληση των κόκκινων δανείων που εμπεριέχουν ως εχέγγυο την πρώτη κατοικία. Άρα (κ. Τσίπρα), συμφωνείτε ότι για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία πραγματικά πρέπει να καταργηθεί ο «Ηρακλής» και η δευτερογενής αγορά που αγοράζονται και πωλούνται τα κόκκινα δάνεια; Δεν πήραν καμία απάντηση και γι’ αυτό το χαρακτήρισα «Θεσσαλονίκη 2.0».

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα –δεν έχουμε μπει στο 5ο- το οποίο προβλέπει αποπληρωμές ως το 2060. Αυτά είναι χρήματα που το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δώσει. Και πρέπει να τα δώσει από ένα ΑΕΠ που είναι ακόμη χαμηλότερο. Πρέπει να υπάρξει κούρεμα στα χρέη των μικρομεσαίων –υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι που έχουν πτωχεύσει και δεν το λένε.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ