ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Να μην κρύψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές κάτω από το χαλί

Νίκος Δένδιας: Να μην κρύψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές κάτω από το χαλί
Η Άγκυρα πρέπει να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας AP Photo/Burhan Ozbilici

Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί, δηλώνει για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην πρώτη συνέντευξή του μετά το «θερμό επεισόδιο στην Άγκυρα με το Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη» λέει στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Δένδιας, και επισημαίνει ότι η επίσκεψή του αυτή στόχευε στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και ότι η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Άγκυρα να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση».

Ωστόσο, όσον αφορά στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι, παρά την αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα.

Επίσης, τόνισε πως το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν θετικό- ενώ συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά μια «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφορικά με την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ δηλώνει ότι αυτή θα μαπρούσε να συνδυαστούν με μία επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε ήδη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του, μα και κατά τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντηση του ΝΑΤΟ πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι έχει τονιστεί στην αμερικανική πλευρά πως θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την «ιδιαίτερα στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών, ήδη από την εποχή της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Ο τρόπος που θα αποτυπωθεί η σχέση αυτή μένει να προσδιοριστεί... Έχουν ήδη αναπτυχθεί δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αρχής γενομένης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη».

Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια

Το Κάιρο είναι ο επόμενος σταθμός αύριο, Κυριακή, του μαραθωνίου διπλωματικών επαφών στον οποίο επιδίδεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο οποίος θα τον οδηγήσει επίσης την προσεχή Τρίτη στην Σαουδική Αραβία.

Ο Νίκος Δένδιας είχε σήμερα, Σάββατο, συνάντηση στην Αθήνα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις, την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης, τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της χώρας.

Η συνομιλία ήλθε σε συνέχεια της «εξαιρετικά καλής συνάντησης» που είχε ο Μοχάμεντ αλ-Μένφι με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση σήμερα και με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεσονάβ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί χθες η τετραμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο

Διαβάστε αναλυτικά: Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια: Στο Κάιρο την Κυριακή και έπεται η Σαουδική Αραβία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ