ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Μητέρα των μαχών» το νομοσχέδιο για το 8ωρο

Τσίπρας: «Μητέρα των μαχών» το νομοσχέδιο για το 8ωρο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μετά τους μικρομεσαίους, η εργατική τάξη

Την περασμένη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το μεγάλο άνοιγμα στη μεσαία τάξη με την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Τώρα είναι η σειρά των εργαζομένων, με αφορμή το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου υιοθετεί μια πολιτική γραμμή που μοιάζει βγαλμένη από τα κιτάπια της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη «συγκρότηση μιας συμμαχίας ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους και την μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Κατά την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η προστασία του εργατικού εισοδήματος θα στηρίξει τη ζήτηση, συμβάλλοντας στη συνολική ανάκαμψη. Στους αντίποδες αυτής της λογικής, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα, η πολιτική της κυβέρνησης στρέφεται ενάντια τόσο στη μεσαία τάξη όσο και στους εργαζόμενους, ευνοώντας αποκλειστικά το μεγάλο Κεφάλαιο.

Τι είπε ο Τσίπρας

Στο πλαίσιο λοιπόν της συμμαχίας μεσαίας τάξης - εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε προτεραιότητα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτηρίζει μάλιστα μάχη μητέρα των μαχών, χρησιμοποιώντας την περίφημη φράση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Βουλή για το νομοσχέδιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Ηλιόπουλος. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος ανέλαβε την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων.

Ζωή λάστιχο

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 3 ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει μια ζωή-λάστιχο και εργασία χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους, κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, και μείωση μισθού. Το σχέδιο νόμου θυμίζει τις πιο μαύρες ημέρες της ελληνικής χρεοκοπίας, όταν η ΝΔ καταργούσε τις συλλογικές συμβάσεις και θέσπιζε τον υποκατώτατο μισθό εν μια νυκτί. Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, αλλά εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση θα σταθούμε στο πλευρό τους και πλάι στα δίκαια αιτήματά τους.»

Όπως η Θάτσερ

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών εκτίμησε ότι:

«Η Ν.Δ. έρχεται σαν οδοστρωτήρας -όπως έλεγε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης- να σαρώσει τα πάντα. Τώρα βάλανε στο στόχαστρο το οχτάωρο. Όπως ο κεφαλικός φόρος τελείωσε τη Θάτσερ, έτσι η επίθεση στον κόσμο της εργασίας θα είναι η αρχή του τέλους του «σιδηρού ανέμελου». Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό.»

Προβλέπεται θερμός ο Μάιος…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ