ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: Συνέδριο 4-6 Ιουνίου – Σκληρή στάση απέναντι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

ΜέΡΑ25: Συνέδριο 4-6 Ιουνίου – Σκληρή στάση απέναντι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡA25.

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη αποφάσισε τη διεξαγωγή του διαρκούς συνεδρίου του σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα γίνει στις 4,5 και 6 Ιουνίου. Οι σύνεδροι θα συζητήσουν τις 22 θεματικές που έχουν ανοίξει στον εσωκομματικό διάλογο. Επιπλέον, θα διευρυνθεί η Κεντρική Επιτροπή. Η δεύτερη φάση του διαρκούς συνεδρίου θα γίνει τον Νοέμβριο. Τότε θα εκλεγεί κανονικά η νέα Κεντρική Επιτροπή, θα ψηφιστεί το Καταστατικό και θα συζητηθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική του ΜέΡΑ25.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Στην εισήγησή του στην ΚΕ ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. O κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι κάνουν τα ελάχιστα για την πανδημία, χωρίς να ενισχύουν πραγματικά το δημόσιο σύστημα υγείας και την οικονομία. Τόνισε ακόμα πως το αφήγημα της λιτότητας φαινομενικά μόνο έχει μπει στο περιθώριο σήμερα, καθώς η ευρωπαϊκή ολιγαρχία όπως και κάθε εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου, ρέπουν προς τη λιτότητα ακόμα κι αν εν μέρει αυτή δεν τους συμφέρει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ακόμα ότι το δόγμα του σοκ επανέρχεται, ιδιαίτερα με το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Προσέθεσε ότι ζούμε σε μια όλο και πιο ταξική κοινωνία, χωρίς όμως να πρόκειται για συνθήκες που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά η τεχνοφεουδαρχία.

Τέλος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως η κρίση στην Ευρώπη όλο και βαθαίνει και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη για ένα οικουμενικό βασικό εισόδημα και για πανευρωπαϊκές πολιτικές ειρήνης και πράσινης μετάβασης στην Μεσόγειο, ώστε να καταστεί αυτή μια πράσινη θάλασσα ειρήνης, χωρίς εντάσεις και εξορύξεις.

Σκλήρυνση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του ΜέΡΑ25 επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά η επιλογή της ηγεσίας να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και κομματικές πηγές αρνούνται συστηματικά ότι το ΜέΡΑ25 έχει υιοθετήσει γραμμή διμέτωπου αγώνα, είναι σαφές ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει απομακρυνθεί από τη γραμμή της επίθεσης φιλίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, στον δημόσιο λόγο του τα πυρά στρέφονται τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο κι εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το ΜέΡΑ25 δεν σταματάει τις επιθέσεις στον Γιάννη Δραγασάκη για το θέμα του ΟΠΑΠ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γιάνης Βρουφάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα –δεν έχουμε μπει στο 5ο- το οποίο προβλέπει αποπληρωμές ως το 2060. Αυτά είναι χρήματα που το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δώσει. Και πρέπει να τα δώσει από ένα ΑΕΠ που είναι ακόμη χαμηλότερο. Πρέπει να υπάρξει κούρεμα στα χρέη των μικρομεσαίων –υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι που έχουν πτωχεύσει και δεν το λένε.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ