ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Νέα τροπή στην αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Νέα τροπή στην αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Νέα τροπή πήρε σήμερα η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη  κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση πέρα από τα σημεία κριτικής που διατυπώνει έτσι κι αλλιώς, ζήτησε μια στοχευμένη χαλάρωση του lockdown, με το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι:

«Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Να σταματήσει να στοχοποιεί τους πολίτες. Να σταματήσει τον παραλογισμό που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση.

Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας.»

Η κριτική

Μέχρι τώρα η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιαζόταν στην ανεπαρκή στήριξη του ΕΣΥ, την κακή κατάσταση στα ΜΜΜ, τη μη συνταγογράφηση των τεστ, την ελλιπή επιδημιολογική επιτήρηση, τη μη τήρηση των μέτρων από τον πρωθυπουργό, τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις στο όνομα της πανδημίας, την εργαλειοποίηση από την κυβέρνηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Μέχρι τώρα όμως ποτέ η Κουμουνδούρου δεν είχε τοποθετηθεί υπέρ της χαλάρωσης ή της σκλήρυνσης των μέτρων.

Οι αιτίες

Οι αιτίες της αλλαγής της στάσης της Κουμουνδούρου είναι οι εξής:

Α) Οι μεγάλες συγκεντρώσεις στις πλατείες κυρίως νέων ανθρώπων που δείχνουν ότι απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης. Να σημειωθεί πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις παρατηρούνται και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Β) Η τοποθέτηση αρκετών επιστημόνων ότι το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο. Χτες στον Σκάι ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι:

«Η πρότασή μου είναι να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους με σοβαρή επιτήρηση του τι γίνεται εκεί. Ούτε είναι επιχειρησιακώς δυνατόν η ΕΛΑΣ να φυλάξει όλες τις πλατείες σε όλα τα μέρη.»

Γ) Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πια τον έλεγχο της κατάστασης.

Δ) Η εκτίμηση ότι στη διαχείριση του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Μιλώντας στον Real, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι:

«Βρισκόμαστε εδώ και 5 μήνες σε ένα lockdown το οποίο ξεκάθαρα δεν δουλεύει, όταν από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 8.836 συμπολίτες μας. είναι λογικό, μετά από τόσους μήνες εφαρμογής ενός αποτυχημένου lockdown, τα σημάδια ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών να είναι πλέον ξεκάθαρα.»

Ε) Η τεκμηρίωση μέσω της δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ότι η κυβέρνηση φέρνει τους επιστήμονες ενώπιο προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.

Μένει τώρα να δούμε πώς θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση για το άνοιγμα της εστίασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ