ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκάθαρη θέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας ζητά η Κύπρος εν όψει της Πενταμερούς στη Γενεύη

Ξεκάθαρη θέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας ζητά η Κύπρος εν όψει της Πενταμερούς στη Γενεύη
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Να μεταφέρουν προς την Τουρκία την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση ότι η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της προ επίτευξη λύσης του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πραγματοποίηση της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στόχος της κυπριακής πλευράς, όπως και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με μοναδική επιδίωξη την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του κεκτημένου της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι παράδοξο η Άγκυρα να ζητά επίμονα την ενίσχυση των σχέσεων της με την ΕΕ, την ίδια ώρα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη άτυπη Διάσκεψη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενημέρωσε για την πρόσφατη σχετική συνομιλία που είχε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, προς τον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Παράλληλα, μετέφερε τη θέση της Ευρωπαϊκή Ένωσης ότι οι όποιες προσεγγίσεις ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ, και επαναβεβαιώσε την επιθυμία της Ένωσης για συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

Σημείωσε δε ότι τα αποτελέσματα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημέρωσε, επίσης, για την πραγματοποίηση και τα αποτελέσματα της πρώτης κοινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο, το διήμερο 16-17 Απριλίου.

Επισήμανε ότι, μέσα από τη συζήτηση που διεξήχθη, αναδείχθηκε η βούληση των χωρών της περιοχής για συνεργασία στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και για αξιοποίηση των ευκαιριών που δύναται να υπάρξουν μέσα από την ενίσχυση του διαλόγου, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης.

Μετέφερε, επίσης, την επιθυμία των γειτονικών κρατών για ενδυνάμωση των σχέσεών τους με την ΕΕ, επισημαίνοντας τον ρόλο που Λευκωσία και Αθήνα μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση στον Ζοζέπ Μπορέλ να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση τού εν λόγω σχήματος, την οποία ο τελευταίος αποδέχθηκε, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει για την ΕΕ η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, συνεπώς και οι προσπάθειες που ενισχύουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην εν λόγω περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ