ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο γύρο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανακοίνωσαν Αθήνα και Αγκυρα

Νέο γύρο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανακοίνωσαν Αθήνα και Αγκυρα
Αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία από τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών για τα ΜΟΕ που έγινε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2020 ΥΕΘΑ

Τη διεξαγωγή του τέταρτου γύρου συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανακοίνωσαν τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής:

«Τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας συμφώνησαν να διεξάγουν τον 4ο κύκλο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η ημερομηνία και λοιπές λεπτομέρειες της επικειμένης συνάντησης θα αποφασιστούν σύντομα».

Ο προηγούμενος τρίτος γύρος διαβουλεύσεων σε στρατιωτικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2020, στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, μεταξύ 17 και 21 Ιουνίου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Η πρώτη ανάλογη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών έγινε στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές οι δύο πλευρές κατέληξαν να επεξεργάζονταν ένα κείμενο 20 σημείων με βασικούς άξονες την ενεργοποίηση της ανοιχτής γραμμής μεταξύ του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), στη Λάρισα και της τουρκικής διοίκησης τακτικής αεροπορίας, στο Εσκίσεχιρ για την αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στο Αιγαίο, η προσπάθεια επίλυσης πιθανών επεισοδίων στη μεθόριες περιοχές από τους τοπικούς διοικητές των μονάδων και η τήρηση του μορατόριουμ στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και τις εθνικές επετείους.

Η Άγκυρα επιχειρεί, μονίμως, να εντάξει στη συζήτηση για τα ΜΟΕ τις αξιώσεις της στο Αιγαίο, θέτοντας ενίοτε το δίλημμα ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει τα πάντα ή τίποτα.

Επιδίωξη της είναι να ανοίξει στις συζητήσεις αυτές όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών, ωστόσο θέση της ελληνικής πλευράς στις προηγούμενες συναντήσεις ήταν η συζήτηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών να παραμείνει σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ