ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συμβιβασμός» Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα

«Συμβιβασμός» Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο τρόπος λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων τους την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Μετά το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «κάναμε συμψηφισμό [με τον πρωθυπουργό]». Ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χουμε την δυνατότητα να πάμε το "Πασχα στο χωριο", ενώ σε ό,τι αφορά την Μ.Παρασκευή ανέφερε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τους ιερούς ναούς.

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε [στο χωριό] και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ, οι εργασίες της οποίας είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθεί το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργήσουν οι ναοί την περίοδο του Πάσχα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι έγιναν εκατέρωθεν συμβιβασμοί και σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές θεωρείται αρκετά πιθανός ο εορτασμός της Ανάστασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την «ειδική» αποστολή για την επίτευξη του συμβιβασμού έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τι εισηγείται η ΔΙΣ

Η Εκκλησία προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησίων, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών.

Ειδικότερα, η πρόταση της Εκκλησίας είναι να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες.

Παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών.

Ακόμη, προτείνεται αλλαγή του ωραρίου, με τις ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής να επεκτείνονται μέχρι τις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.

Πάντως, το κύριο αντικείμενο προβληματισμού των ειδικών είναι οι λιτανείες και οι περιφορές για το φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω συνωστισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ