ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: «Κρεσέντο» επιθετικής ρητορικής από τον Τσελίκ κατά της Ελλάδας

Τουρκία: «Κρεσέντο» επιθετικής ρητορικής από τον Τσελίκ κατά της Ελλάδας
AP Photo/Virginia Mayo

Σκληρές εκφράσεις κατά της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Δένδια στην Αγκυρα υποστήριξε ότι «η προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας και του έθνους μας με έναν φανατισμένο και ασεβή τρόπο θα περάσει στη διπλωματική ιστορία ως ένα παράδειγμα προς αποφυγή».

«Παρά το φανατισμό και την ασέβεια που αντιμετωπίζουμε, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με σύνεση και αντίληψη της κρατικής μας υπόστασης στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Έρχεται εδώ ένας υπουργός Εξωτερικών για να κάνει τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αντικείμενο εκμετάλλευσης για την πολιτική του καριέρα στην εσωτερική πολιτική της χώρας του. Τίποτα δεν θα πετύχει από αυτό» προσέθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι ελληνικές αρχές έχουν σπρώξει πίσω στην Τουρκία 80 χιλιάδες πρόσφυγες «τρυπώντας τις φουσκωτές βάρκες τους». Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τις προηγούμενες ημέρες, ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα περιέλουσε με βενζίνη τη βάρκα στην οποία επέβαιναν 41 πρόσφυγες και της έβαλε φωτιά.

«Η ελληνική ακτοφυλακή προσπάθησε επίσημα να βάλει την υπογραφή της σε μία σφαγή ρίχνοντας βενζίνη και προσπαθώντας να τους κάψει. Όπως έκαναν οι Σέρβοι σφαγείς, όπως έγινε και στη Ρουάντα. Εάν οι δικοί μας ήρωές μας δεν ήταν εκεί, θα έκαναν τη Μεσόγειο τάφο για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Το έχω πει επανειλημμένως: Σώστε πρώτα εσείς τη δημοκρατία σας από τα νερά της Μεσογείου. Εσείς έχετε θάψει αυτές τις αξίες στα νερά της Μεσογείου. Σώστε πρώτα εσείς τις αξίες αυτές και μετά να μιλάτε» δήλωσε ο Τσελίκ.

Περιμένουμε μια άμεση απάντηση για αυτόν τον δολοφόνο που προσπαθεί να ρίξει βενζίνη και να τους κάψει. Λέτε συνεχώς ότι δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες. Οι 41 μετανάστες διασώθηκαν από την Ακτοφυλακή της Τουρκίας -δόξα τω Θεώ. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι επίσης χωρικά ύδατα της ΕΕ. Αυτά συμβαίνουν στα χωρικά ύδατα της ΕΕ. Παρόμοιες εικόνες δεν έχουν υπάρξει στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ