ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταθέτει για δεύτερη ημέρα στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά ο Κυριάκος Τόμπρας

Καταθέτει για δεύτερη ημέρα στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά ο Κυριάκος Τόμπρας
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για δεύτερη ημέρα καταθέτει στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, ο Κυριάκος Τόμπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας αναφέρεται σε τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας Καλογρίτσα -Χούρι μετά το ναυάγιο με τις τηλεοπτικές άδειες, για τη συνάντηση στο σπίτι του Σάμερ Χούρι στις 6/5/2018, αλλά και σε εικονικές συμβάσεις μεταξύ τους, ενώ φέρεται να κατέθεσε πως η λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία CCC που αρχικά θωρείτο ΝΔ friendly έγινε στην πορεία ΣΥΡΙΖΑ friendly.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ζητούσε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλαγές στο νόμο ώστε να γίνουν να τις ναυτιλιακές και να τύχει ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης. Τότε οι Χουρι έγιναν ΣΥΡΙΖΑ friendly κι άλλαξαν στάση. «Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν τότε αλλά την 1/4/2019 με βουλευτές να σχολιάζουν πως αυτό έγινε λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Όμως, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η CCC είπε, «με βάλατε να δώσω 3 εκατ ευρώ στον Καλογρίτσα, μου υποσχεθήκατε τροπολογία και δεν την κάνατε...».

Στη συνάντηση στην οικία του Σάμερ Χούρι στην Πολιτεία, στις 6/5/2018 σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Καλογρίτσας είπε στον Χούρι ότι δεν είναι αξιόπιστος στις τράπεζες και δεν έχει ρευστότητα τώρα και συμφώνησαν για ανεκτέλεστα έργα 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτά να κοιτάξουμε, να προεξοφλήσουμε κάποια από αυτά για να επιστρέψω το ποσό ή θα μου βρεις εσύ δουλειές στο εξωτερικό τις οποίες θα εκτελέσω και θα τις συμψηφίσουμε», ειπώθηκε σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα.

Αναφέρθηκε ακόμη και στη σύμβαση Καλογρίτσα – Χούρι, την οποία εμφάνισαν προχρονολογημένη για «να μην κάνει νιάου- νιάου».

Πηγές της επιτροπής αναφέρουν πως ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, ο Κυριάκος Τόμπρας ανέφερε πως «η CCC δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση πριν έλθει σε μένα. Γιατί αλλιώς εμένα τι με ήθελε; Σίγουρα δεν είχε γίνει κουβέντα για κανάλι μέχρι να έρθουν σε μένα».

Φέρεται επίσης, να έχει καταθέσει το χειρόγραφο χαρτί της συμφωνίας Χούρι - Καλογρίτσα με το οποίο ο Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ. «Ο μόνος που πήρε λεφτά είναι ο Καλογρίτσας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες κι ότι ο ίδιος συμφώνησε αμοιβή 300.000 ευρώ με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επιστολή αυτή απορρίπτει εκ νέου τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί διαμεσολάβησης του Νίκου Παππά. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας κατέθεσε, πως οι δυο πλευρές, Καλογρίτσας και Χούρι, δεν είχαν μιλήσει ποτέ για κανάλι, πριν ο ίδιος κανονίσει την μεταξύ τους συνάντηση.

Ο κ. Κεγκέρογλου τον ρώτησε για τη σύμβαση που υπεγράφη.

Β. Κεγκέρογλου: Αφού η σύμβαση ήταν νόμιμη γιατί έγινε η εικονική σύμβαση και δεν είπαν απευθείας την αλήθεια;

Κ. Τόμπρας: Είναι σαν τη σύζυγο με την ερωμένη. Την ερωμένη μπορεί να την έχεις αλλά δεν τη συστήνεις στη σύζυγο

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν ότι ο Χούρι, είχε ο ίδιος επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την απόκτηση καναλιού στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποίησε ποτέ την επιθυμία Choury να εξαλειφθεί η προυπόθεση των εταιρειών που υπάγονται στο άρθρο 87 να μετακομίζει το ΔΣ στην χώρα προέλευσής τους στο Λίβανο 15 μέρες το μήνα. Μόνη της τα λέει η ΝΔ, μόνη της τα απαντάει, καθώς όπως ανέφεραν- αυτό έγινε σε ανύποπτο χρόνο τον Απρίλιο του 2019.

Ο κ. Τόμπρας απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου, φέρεται να είπε πως «τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι εφεύρεση Καλογρίτσα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε: "Ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν παρει ευλογια απο την κυβέρνηση διοτι ο καλογριτσας ηταν η ιδια η ευλογια της κυβέρνησης. Καλογριτσας και κυβέρνηση ηταν ενα. Το White House δεν ρωτησα τι ειναι γιατι θεώρησα αυτονόητο οτι ειναι το Μαξίμου. Ο κ Μαρόοπουλος με ρώτησε στην τηλεόραση με ποιος μιλούσαν και ειπα με πολλούς στην κυβερνηση. Αρα το White House τι να ηταν; Μιλούσαν με τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το White House ηταν χαρέμι".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ