ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στο Μαξίμου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στο Μαξίμου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει της διεξαγωγής της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη που έχει συγκαλέσει ο γγ των ΗΕ, για σκοπούς συντονισμού και αλληλοενημέρωσης.

Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος.

Την Παρασκευή, συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συνάντησης στην Πάφο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Χριστοδουλίδη, βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό, καθώς και τα επόμενα βήματα στο διαρκή συντονισμό Ελλάδας- Κύπρου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις εργασίες του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ζήτησε από τους εταίρους να μεταφέρουν προς την Τουρκία την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση ότι η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της προ επίτευξη λύσης του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πραγματοποίηση της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στόχος της κυπριακής πλευράς, όπως και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με μοναδική επιδίωξη την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του κεκτημένου της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν, ωστόσο, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα κατεχόμενα, την περασμένη Παρασκευή,όπου είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Το μήνυμα που εξέπεμψε η τουρκική πλευρά ήταν ότι δεν τίθεται θέμα νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης στη βάση του Κραν Μοντανά.

Στην ίδια συνάντηση ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δικαίωμα να πορευθεί με το δικό του «κράτος», στην βάση της «κυριαρχικής ισότητας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει ότι η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ