ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Λύση μόνο στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με αποχώρηση στρατών κατοχής

Μητσοτάκης: Λύση μόνο στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με αποχώρηση στρατών κατοχής
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο συντονισμός των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα γίνει στη Γενεύη για το Κυπριακό, είναι το αντικείμενο της συνάντησης που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συζήτηση που είχαν πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν στη Γενεύη είναι απολύτως σαφές καθώς «στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού».

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως:

«Είναι απολύτως σαφές να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Και για αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με τη σειρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.

«Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις τρίτων», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε άλλη μια φορά για τη συνάντηση αυτή, και σημείωσε:

«Προς αυτή την κατεύθυνση οι θέσεις μας -και οι δικές μας και οι δικές σας- συμπίπτουν, ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός απ' ότι ο δικός μας στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους, αλλά στο θέμα εγγύησης και ασφάλειας θα έχετε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, και βεβαίως όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Την ίδια ώρα, ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην πενταμερή, είπε:

«Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δυο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων».

Ο κ.Αναστασιάδης χαρακτήρισε επίσης σημαντική «μετά από 3,5 χρόνια την προσπάθεια να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ την διάσκεψη για να διερευνήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος για λύση του προβλήματος».

Συμφώνησε, επίσης, με τη διαπίστωση ότι «τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, και καθορίστηκαν την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος του 2019 στο Βερολίνο με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ