ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίαιη προσαγωγή Καλογρίτσα αν δεν προσέλθει μετά το Πάσχα για κατάθεση στην Προανακριτική

Βίαιη προσαγωγή Καλογρίτσα αν δεν προσέλθει μετά το Πάσχα για κατάθεση στην Προανακριτική
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη βίαιη προσαγωγή του Χρήστου Καλογρίτσα εάν αποφύγει να προσέλθει μετά το Πάσχα, όπως αποφασίστηκε, για κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, προσανατολίζονται τα μέλη της.

Ο γνωστός και ως «κόκκινος εργολάβος» που επρόκειτο να καταθέσει χθες, Τετάρτη 21 Απριλίου, αλλά δεν προσήλθε επικαλούμενος λόγους υγείας (σ.σ. συμπτώματα κόπωσης, ατονίας και πόνων στους μύες μετά τον πρόσφατο εμβολιασμό του) ζήτησε και έλαβε αναβολή για μετά το Πάσχα. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν προσέλθει, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει βίαιη προσαγωγή.

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή συνεχίζει το έργο της με την εξέταση του Χρήστου Νικολάου, στενού συνεργάτη του Χρήστου Καλογρίτσα. Ο κ. Νικολάου είναι πολιτικός μηχανικός και σύμβουλος της εταιρίας «Τοξότης ΑΕ», συμφερόντων Καλογρίτσα και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται στην εικονικότητα της σύμβασης της λιβανέζικης εταιρείας CCC - Καλογρίτσα, αλλά και στις σχέσεις του εργολάβου με τον Νίκο Παππά.

«Δεν χρειάστηκα πολύ χρόνο. Κατέληξα πολύ σύντομα στην πλασματικότητα της σύμβασης. Δεν υπήρχε τεχνική περιγραφή του έργου. Δεν υπήρχε τίποτα. Αν δείτε τις διαδικασίες δημοπράτησης ενος τέτοιου μεγάλου έργου ύψους 45 εκατ ευρώ απαιτούνται 150 σχέδια και 2000 σελίδες. Εδώ δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν ...ό,τι προαιρείστε», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Νικολάου.

Χρ. Νικολάου: «Η CCC για ένα τέτοιο έργο μάλιστα, όφειλε να είναι περισσότερο προσεκτική καθώς ήταν το πρώτο έργο που δήθεν θα επιχειρούσε η Τοξότης ποτέ στο εξωτερικό. Είναι κάτι πρωτοφανές.

Για τη σύμβαση τον ρώτησε σύμφωνα με πληροφορίες κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Τζανακόπουλος: Γνωρίζετε ότι η υπάρχει απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αυτή τη σύμβαση που εσείς ονομάζετε εικονική την έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη και πραγματική;

Χρ. Νικολάου: Ναι, το γνωρίζω.

Δ. Τζανακόπουλος: Θεωρείτε ότι ο διαιτητής έχει δει λιγότερες η περισσότερες συμβάσεις από εσάς;

Χρ. Νικολάου: Λιγότερες

Δ. Τζανακόπουλος: Γιατί δεν παρέστη στο Διαιτητικό Δικαστήριο ο Καλογρίτσας?

Χρ. Νικολάου: Γιατί δεν είχε να πληρώσει το παράβολο

Σε ότι αφορά στη γνωριμία του και τις σχέσεις Καλογρίτσα- Παππά, είπε σύμφωνα με πληροφορίες.

Χρ. Νικολάου: Τον Νικο Παππά μου τον είχε συστήσει ο Καλογρίτσας πριν την υπόθεση Χούρι. Θυμάμαι πως είχαμε βρεθεί στο σπίτι του Καλογρίτσα με τον υπουργό τότε. Δεν θυμάμαι. Είχαν κοινωνικές σχέσεις. Δεν θυμάμαι αν ήταν η συνάντηση Χριστούγεννα ή Πάσχα, όμως είχαμε βρεθεί. Είχαν σχέσεις οι δυο...

Θ. Πλεύρης: Στη συνάντηση του 2017 μιλήσατε για πολιτικά πρόσωπα;

Χρ. Νικολάου: Όχι

Θ. Πλεύρης: Ο κ. Καλογρίτσας σας ειπε εαν στο καναλι ενεπλάκη η κυβέρνηση

Χρ. Νικολάου: Μου ειπε οτι θα γινοταν με την αποδοχή της

Θ. Πλεύρης: Σας είπε ο κ. Καλογρίτσας εάν είχε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον κ. Παππά;

Χρ. Νικολάου: Δεν χρειαζόταν να μου το πει διότι τον ειχα γνωρίσει σπιτι του κ. Καλογριτσα, Χριστουγεννα ή Πάσχα;

Θ. Πλεύρης: Όταν ήταν υπουργός;

Χρ. Νικολάου: Ναι, το 2016 μάλλον Πάσχα γιατί ήμασταν εξω. Είχε και άλλους καλεσμένους περί των 50 ατόμων. Ήταν ο μόνος πολιτικός εάν θυμάμαι. Οι σχέσεις τους ηταν πολυ καλές.

Πηγές της ΝΔ, ανέφεραν ότι ο κ. Νικολάου γνώρισε το Νίκο Παππά σε συγκέντρωση στο σπίτι του κ. Καλογρίτσα, επ΄ αφορμής των γενεθλίων του στις 20 Ιουλίου 2016, πριν δηλαδή τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν, ότι η συγκέντρωση έγινε τα Χριστούγεννα του 2016, μετά τον διαγωνισμό, στο σπίτι του κ. Καλογρίτσα, για την ονομαστική του γιορτή. Στην συγκέντρωση ήταν περίπου 200 άτομα, ενώ σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ αν ήταν πολιτικοί κι από άλλους πολιτικούς χώρους, φέρεται να απάντησε πως κατά καιρούς έχει δει και πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Από το ΚΙΝΑΛ ωστόσο, διαψεύδουν τον διάλογο και επισημαίνουν πως ο κ. Νικολάου απάντησε πως παρούσα ήταν μόνος η σύζυγος του Χρήστου Σπίρτζη.

Δ. Καλαματιανός: Γνωρίζετε αν στη γιορτή του Καλογριτσα είδατε και άλλα πολιτικά πρόσωπα;

Χρ. Νικολάου: Ναι είδα και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Δ. Καλαματιανός: Μήπως είδατε και τον κ. Θεοδωρικάκο ο οποίος είναι και κουμπάρος του Καλογριτσα;

Χρ. Νικολάου: Ναι, ήταν και ο Θεοδωρικάκος

Οι ίδιες πηγές του ανέφεραν πως ο κ. Νικολάου κατέθεσε πως ήταν παρών σε συνάντηση το 2017 μεταξύ των Χούρι- Καλογρίτσα και Τόμπρα με αντικείμενο να επιστραφεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον Καλογρίτσα στον Χούρι. Σε ερώτηση του Θανάση Πλεύρη εάν υπήρχε αναφορά πολιτικού προσώπου, απάντησε όχι. Ωστόσο, σε άλλο σημείο, φέρεται να είπε πως γνώρισε τον Νίκο Παππά στο σπίτι του Καλογρίτσα και οι δυο τους έδειχναν να έχουν εξαιρετικές σχέσεις.

Θ. Πλεύρης: Σας είχε πει ο κ. Καλογρίτσας αν η ιστορία του Καναλιού ήταν σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση;

Χρ. Νικολάου: Μου είχε πει ότι είχε την αποδοχή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικολάου σε κατάθεσή του στις 8/11/2020 είχε αναφέρει πως ήταν παρών σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της CCC, όπως του είπαν, στα γραφεία της εταιρείας. Σε αυτή τη συνάντηση, πληροφορήθηκε ότι υπήρξε εξώδικο της CCC προς την «Τοξότης ΑΕ», ζητώντας την επιστροφή της προκαταβολής των 3 εκατ. ευρώ που είχε «δώσει» γιατί ακυρώθηκε το έργο. Από την πλευρά της «Τοξότης ΑΕ» εκφράστηκε η απορία γιατί ζητήθηκαν τα χρήματα πίσω από τη στιγμή επρόκειτο για εικονική συναλλαγή και δεν είχε να κάνει με το έργο για το οποίο είχε συναφθεί αυτή η σύμβαση.

Στην ίδια κατάθεση αναφέρει πως ο Σάμερ Χούρυ παραδέχθηκε ότι η σύμβαση ήταν εικονική και ότι ο πραγματικός σκοπός της αποστολής των χρημάτων ήταν η συμμετοχή της εταιρείας CCC στην τηλεοπτική άδεια που θα διεκδικούσε φορέας συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα. Σύμφωνα με όσα είχε καταθέσει ο κ. Νικολάου στις 8/11/2020, το αντικείμενο της συνάντησης, όπως ο ίδιος το αντιλήφθηκε, ήταν η τακτοποίηση λογιστικά της τρύπας των 3 εκατ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί στο λογιστήριο της CCC κι ότι συζητήθηκε, χωρίς να μπουν αριθμοί, ένας τρόπος για να γίνει αυτό, όπως το να δοθεί ένα πραγματικό έργο από την CCC στην «Τοξότης ΑΕ» όπου θα γινόταν μία υπερκοστολόγηση επί του συμβατικού τιμήματος για να καλυφθεί το ποσό.

Πηγές ΝΔ για κατάθεση Νικολάου

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας: «Από την κατάθεση του μάρτυρα Νικολάου:

1. Επιβεβαιώθηκε η εικονικότητα της σύμβασης για υπεργολαβία και οτι η μονη σύμβαση ήταν η δημιουργία του καναλιού

2. Επιβεβαιώθηκε η αποδοχή της τοτε κυβέρνησης για το καναλι καλογριτσα3. Αποκαλύφθηκε οτι το Πάσχα του 2016 λιγο πριν τις τηλεοπτικές αδειες ο κ παπας Γιόρτασε στο σπιτι του κ Καλογριτσα οπου οι σχέσεις τους ηταν άριστες και τον γνώρισε σε ολους τους καλεσμένους.

Αναφέρουν ακόμη, πως λίγο μετά ο κ. Καλογρίτσας κάνει εταιρεία να συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ

Για φαρσοκωμωδία κάνουν λόγο πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η φαρσοκωμωδία στην Προανακριτική συνεχίζεται.

Ο μάρτυρας και συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα, Χρήστος Νικολάου, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση και ότι στις συναντήσεις της CCC με Καλογρίτσα, όπου ο ίδιος μετείχε, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι τόσο ο Χρήστος Καλογρίτσας όσο και η CCC έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη οφειλής 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο προς τη λιβανέζικη εταιρεία, καθώς και την υποχρέωση επιστροφής του ποσού αυτού. Σημειώνεται ότι το ίδιο είχε αποδειχθεί από το συμφωνητικό που κατέθεσε στην επιτροπή ο Κυριάκος Τόμπρας.

Ο συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα ανέφερε ότι δεν γνώριζε τον Νίκο Παππά, τον οποίον όπως είπε έχει δει μία και μοναδική φορά σε κοινωνική εκδήλωση. Πρόκειται για εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, από τότε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καλό Πάσχα σε όλους».-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ