ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση ασυλίας Λαγού: Στις 26 Απριλίου εισάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Άρση ασυλίας Λαγού: Στις 26 Απριλίου εισάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
AP Photo/Petros Giannakouris

To «πράσινο φως» για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, λόγω της καταδίκης του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, έδωσε η αρμόδια επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 22 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή JURI εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής. Για τη δεύτερη υποθεση σχετικά με τη προσβολής συμβόλου, όταν ο Γιάννης Λαγός είχε σχίσει εντός του Ευρωκοινοβουλίου τη σημαία της Τουρκίας, η εισήγηση ήταν αρνητική.

Πλέον, για το ζήτημα της άρσης ασυλίας τον λόγο έχει ο Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς τη Δευτέρα 26 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση. Η τελική ψήφος και απόφαση αναμένεται στις 29 Απριλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασολί, θα ανακοινώνει αμέσως την απόφαση τόσο στον ίδιο τον ευρωβουλευτή, όσο και στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ και το Πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών, ο Γιάννης Λαγός χαίρει ασυλίας εντός της ελληνικής επικράτειας ανάλογης που αναγνωρίζεται στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών, παρέχοντας εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και δικαστικής δίωξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ