ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδιώκει το… ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδιώκει το… ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η τροπολογία που κατέθεσαν δέκα υπουργοί και προβλέπει το δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση της πανδημίας, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Μάλιστα ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την υγειονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας.

Η τροπολογία

Η τροπολογία της κυβέρνησης προβλέπει ότι:

«Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση.»

Αιτιολογώντας την τροπολογία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε από το βήμα της Βουλής:

«Η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news. Τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο.»

Αδιανόητη η τροπολογία

Ωστόσο, η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ διαμέτρου αντίθεση. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι:

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είναι γνωμοδοτικό όργανο κι επομένως δεν κινδυνεύει από μηνύσεις.

-Η Εθνική Επιτροπή για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού-COVID 19 που περιλαμβάνεται στο ακαταδίωκτο, αποτελείται από πολιτικά κυβερνητικά στελέχη.

-Σε κάθε περίπτωση γιατί θεσπίζεται η μη εξέταση των μελών των επιτροπών σε ερευνητικές επιτροπές ή διώξεις άλλων προσώπων;

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η τροπολογία για το ακαταδίωκτο:

«Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων. Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.»

Και υπογραμμίζει

«Ο κ. Μητσοτάκης μάταια προσπαθεί να πείσει πως ακούει τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Την τραγική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει την πιστοποιεί το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης, την ώρα μάλιστα που η πανδημία βρίσκεται στη χειρότερη φάση της εδώ και έναν χρόνο. Όσα διαγγέλματα και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες πλέον του γυρνούν την πλάτη.»

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπους Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, έγραψε στο Facebook:

«Η ευθύνη για τις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας είναι κυβερνητική και καθαρά πολιτική. Δεν γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία για αυτές τις αποφάσεις. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση με τον αυταρχισμό της μετατρέπει την υγειονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ